IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България: Стремим се до края на годината да имаме отговор за активите ни

Според Карел Крал в CEZ се работи и по двата варианта - продажба и оставане на пазара, затова и извършва всички планирани в програмата си инвестиции

13:44 | 07.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карел Крал. <em>Снимка: ЧЕЗ България</em></p>

Карел Крал. Снимка: ЧЕЗ България

Оттеглянето на "Фючър Енерджи" няма никакво влияние върху преговорите, които се водят в Прага за продажбата на активите на CEZ Group  в България, коментира пред журналисти регионалният мениджър на чешката компания в България Карел Крал. Той обясни, че няма информация за хода на разговорите, но желанието на компанията е до края на годината да стане ясно дали ще се раздели с активи у нас или не.

От самото начало съобщихме, че процедурата по продажбата на активи не е започната от CEZ Group, а имаше подадени оферти, каза още регионалният мениджър на дружеството. Компанията е публична и това наложи тази информация да бъде разпространена.

Според него в CEZ се работи и по двата варианта - продажба и оставане на пазара, затова и извършва всички планирани в програмата си инвестиции.

"Фючър Енерджи" беше посочен от чешки медии като избран кандидат за част от активите на CEZ Group в България. В началото на декември обаче компанията беше отстранена от пазара от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) във връзка с "големи задължения за небаланси".

Това е първият случай с невъзможност на търговец на електроенергия да изпълни задължения към своите клиенти, а те са повече от 5 хил.

"Ситуацията на пазара е много сложна", коментира Карел Крал по този казус. За него това няма да е последният случай на фалит или изтегляне на търговец на електроенергия у нас. Цената на едро на електроенергията в Европа, както и в България, расте и търговците без добро управление могат да акумулират повече загуби, категоричен беше той.

Фалитът не е нещо ненормално за пазара и подобни ситуации е имало в Чехия или Румъния, където оперира компанията, каза Крал.  Според експерти обаче тази ситуация показа някои проблеми в нормативната база.

Зорница Генова, ръководител на "Регулаторни дейности" в ЧЕЗ България, коментира някои неясни моменти около казуса с "Фючър Енерджи". Тя посочи, че в насоките от ЕСО, с които беше удължен срокът за смяна на търговец през декември - до 15 число, не е било ясно посочено дали това важи за всички потребители или само за клиентите на "Фючър Енерджи".

Малко по-късно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи чрез сайта си, че удълженият срок е само за клиенти на оттегленото от пазара дружество, което все още има лиценз от регулатора да търгува с електроенергия.

"Фючър Енерджи" има около 2 хил. клиенти и 4 хил. измервателни точки на територията на Западна България, уточниха още от ЧЕЗ Разпределение. Те, както и клиентите в цялата страна, на първо време, докато сменят доставчика си, ще бъдат прехвърлени на т.нар. доставчик от последна инстанция. При тях обаче цената е значително по-висока, тъй като тези компании купуват електроенергия в последния момент и от където успеят да намерят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още