IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ планира да защити инвестициите си в България чрез арбитраж*

ЧЕЗ България ще продължава да изпълнява своите лицензионни задължения, категорични са от компанията

10:12 | 20.11.15 г. 4
CEZ планира да защити инвестициите си в България чрез арбитраж*

Чешката енергийна компания CEZ е уведомила правителството на България за намеренията си да заведе иск в арбитражен съд срещу страната. По този начин компанията иска да защити инвестициите си, става ясно от официално съобщение на CEZ.

Искът е за "няколко стотици милиона евро“, които трябва да компенсират компанията за „редица дейности на българските институции, които са навредили на бизнес операциите на компаниите на CEZ в България“.

С иска компанията цели да се защити и от бъдещо влошаване на ситуацията на местния енергиен пазар, за която няма никакви признаци на подобрение.

"Това е решение на акционерите да предприемат действия за защита на интересите на компаниите в България", коментираха пред Investor.bg от ЧЕЗ България. От компанията бяха категорични, че ще продължават да изпълняват своите лицензионни задължения.

„Ако не постигнем приятелско споразумение, ще се подготвим да защитим нашите инвестиции, включително и чрез арбитраж“, коментира Томаш Плескач, ръководител на международното звено в CEZ. От компанията допълват, че са имали множество преговори с властите в страната, но те не са довели до желан резултат.

Затова и е било изпратено предупреждението за завеждане на иск за защита на инвестициите в арбитражен съд, което е първата стъпка от процедурата, предвидена в няколко двустранни споразумения между Чехия и България.

От компанията посочват, че ситуацията на енергийния пазар у нас е критична, като част от причините за това са непоследователни ценови решения на енергийния регулатор. През последните години енергийният сектор се изправя и пред намаляващи приходи или дори и загуби и ниска ликвидност.

CEZ Group навлезе на българския пазар през 2004 година и предоставя услуги на потребителите в Западна България. Компанията притежава и ТЕЦ Варна, която трябваше да спре работа в началото на тази година, тъй като не изпълнява екологичните изисквания, а инвестиции за нужната модернизация не бяха намерени.

През 2013 година друга енергийна компания - EVN, подаде иск в арбитражния съд на Световната банка срещу България заради инвестиционни спорове. 

* Информацията е актуализирана с коментара на ЧЕЗ България
 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
национализация на вс естествени монополи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
888
преди 8 години
Албания е добър пример .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
Pivoley
преди 8 години
Монополист ще съди държавата, че не му гарантира монополните печалби. Красота. Ето затова никога не бих помирисал от гнусните акции на ЧЕЗ. Надявам се скоро да се разкарат от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още