IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на горивата на българския пазар отразяват движението на световните борси

Цената на петрола достигна двугодишен връх на световните пазари

08:56 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От ноември 2020 година цените на горивата растат, сочат данни на Fuelo, цитирани от bTV. Според председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев обаче движението на цените у нас следва тенденциите на световните пазари - цената на сорта Брент на световните пазари вече достига 70 долара за барел.Това е най-високото ниво за последните две години.

"Нефтът търси своето място след една тежка година за целия свят", обясни председателят на БПГА.

Най-масовият бензин у нас А95 е поскъпнал с 16,6%, а дизелът - с малко над 17 на сто в последните месеци.

Терзиев обясни, че влияние оказва и възстановяването на свитото потребление по време на кризата. Той изказа очаквания, че цените в момента могат да се задържат за целия летен сезон и припомни, че цената на горивата преди облагане на данъци и акцизи е най-ниската на Балканския полуостров, с изключение на Турция.

Според Терзиев проблемът не е в цената на горивата, а в доходите на населението. "Цените са международни, а джобът - български", обясни той. Той беше категоричен, че качеството на горивата на българския пазар е добро.

Председателят на БПГА коментира още и създадената преди година Държавна петролна компания. Според него не се виждат сериозни намерения за развитие на тази компания. Терзиев каза още, че са водени разговори със служебното правителство за нейното бъдеще, но без да уточнява подробности за естеството им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още