IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България представи газовия хъб "Балкан" и в Техеран

Възможностите за доставка на ирански природен газ у нас е била разгледана по време на форум в иранската столица

12:01 | 09.03.16 г. 3
България представи газовия хъб "Балкан" и в Техеран

Проектът за изграждането на газово-разпределителен център "Балкан" на територията на България беше представен по време на 18-та сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в Техеран. Това съобщават от Министерството на енергетиката.

По време на разговорите е било договорено още и възобновяване на работата на Комисиите по енергетика и природен газ. Обсъдена е била възможността за доставки на ирански природен газ за България.

Има двустранен интерес към развитие на сътрудничеството в газовия и петролния отрасъл, става ясно още след разговорите на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков с неговия ирански колега Фаллахтиан.

Изразена е готовност за насърчаване на сътрудничеството между електросистемните оператори на двете страни в областта на хидроенергетиката, става ясно още от съобщението на МЕ. Двете страни са обсъдили и възможностите за участие на български и ирански компании в търговете за проектиране, строителство и доставка на оборудване в енергийната сфера на двете страни.

След падането на санкциите на Запада интересът към Иран и запасите му от петрол и природен газ се повишава. От европейска гледна точка страната е вариант за разнообразяване на източниците на енергийни доставки и намаляването на влиянието на Русия в този сектор.

По време на разговорите в рамките на комисията България е предложила и своя опит в областта на ядрената енергетика за подпомагане на безопасната експлоатация на иранската ядрена централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
CGY
преди 8 години
Щяхме и кръг от Формула 1 да правим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
aldy
преди 8 години
Мошенники...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
"...намаляването на влиянието на Русия в този сектор."Да *** и нещастниците му...от Луната ше е най добре да доставите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още