IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г.

Допълнителният капацитет включва 2174 MW соларни мощности, 249 MW вятърен капацитет и 222 MW инсталации, използващи биомаса

18:33 | 18.09.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България планира да добави още 2645 MW инсталиран капацитет за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), предимно фотоволтаични централи, до 2030 г., в съответствие с целите на Европейския съюз (ЕС) за преход към зелена енергия, показва проект на националната стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт до 2030 г., публикуван на уебсайта на Парламента.

Този допълнителен капацитет включва 2174 MW соларни мощности, 249 MW вятърни паркове и 222 MW инсталации, използващи биомаса. 

Според плана до 2030 г. делът на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на България трябва да достигне 27,1% в съответствие с целта на ЕС за 32%, съобщава SeeNews.

След десет години делът на ВЕИ в страната се очаква да достигне 30,3% при производството на електроенергия, 42,6% в сектора за отопление и охлаждане и 14,2% в транспорта.

България обаче няма намерение да спира своите въглищни електроцентрали поради важността на местната въглищна индустрия за енергийния сектор на страната, се изтъква в стратегията.

Общият инсталиран капацитет на ТЕЦ „Марица Изток 2“, ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и ТЕЦ „Бобов дол“ е 3 848 MW, като само този на ТЕЦ „Марица Изток 2“ е 1610 MW. Тези централи са покрили 39% от брутното потребление на електроенергия в България през 2019 г., в сравнение с 37% за единствената атомна електроцентрала в страната АЕЦ “Козлодуй“.

България ще работи и за поддържане на експлоатацията на двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ „Козлодуй“ след изтичане на лицензите им съответно през 2027 и 2029 г., става ясно от документа.

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде лиценз за десетгодишно удължаване на експлоатацията на 5 и 6 блок на централата съответно през 2017 г. и 2019 г.

България ще продължи да развива своя ядрен сектор чрез изпълнението на проекта за изграждане на два нови ядрени блока, всеки с мощност от по 1000 MW, които да влязат в експлоатация след 2030 г., се казва в стратегията, позовавайки се на проект за изграждане на АЕЦ „Белене“.

През юни 2018 г. българският парламент упълномощи енергийния министър Теменужка Петкова да търси потенциални стратегически инвеститори, желаещи да изградят атомната електроцентрала в Белене. По-рано тази година руската корпорация за ядрена енергия "Росатом" подписа меморандум за разбирателство с френската Framatome и базираната в САЩ General Electric Steam Power за представяне на обща оферта за участие в търга за изграждане на АЕЦ "Белене" Освен "Росатом", Framatome и General Electric, в списъка на кандидатите за проекта влизат още китайската CNNC и Korea Hydro and Nuclear Power Corporation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
като марица 2 ?... или може би по зле, като тец доган? #маситъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 3 години
Подобна ВЕИ стратегия е много голяма глупост АКО не удвоим капацитета на ПАВЕЦ и нямаме гарантиран воден резерв за тях.Ситуацията в някои южни щати на САЩ го илюстрира много добре ама има ли грам акъл в корумпирани политически кратуунии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Цъ. Без.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Разбира се, всичко това с гарантирано изкупуване на токът на непазарни цени, включително на ток, откраднат от мрежата. Тежко ни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 11
Pyramid
преди 3 години
България планира да увеличи капацитета на ВЕИ с над 2,6 GW до 2030 г....Айтей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
а това е в албания ...https://balkangreenenergynews.com/albania-secures-lowest-solar-power-price-in-balkans-in-karavasta-auction/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
хех ... в съседна гърция как го правят ... за обща култура на четящите сайта ...https://***.pv-magazine.com/2020/07/29/greece-records-new-low-solar-price-of-e0-04584-kwh-but-capacity-falls-short-again/само да питам , да си припомним , колко беше прогнозната цена за беляНЕ за първите 30-40 години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
що па тя ?! не може ли ти да въртиш пeдалите и да й диктуваш какво да пише ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
v_tin
преди 3 години
Значи дотогава трябва да изградим още една атомна, защото иначе ще трябва жената да върти *** докато пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още