IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България очаква да транзитира 10 млрд. куб. метра газ от Турски поток

Утре страната подписва споразумение за транзита със Сърбия, съобщи Бойко Борисов

17:36 | 10.07.17 г. 1
<p>
	Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския министър на енергетиката Александър Новак. <em>Снимка: МС</em></p>

Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския министър на енергетиката Александър Новак. Снимка: МС

България разчита, че транзитът на газ от Турски поток през нейна територия ще възлиза на 10 млрд. кубически метра, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от ТАСС. Министър председателят участва в 22-ия Световен петролен конгрес, който се провежда в Истанбул.

"Подписали сме пътна карта преди няколко седмици. Това са 15,7 милиарда кубика. И утре ще подпишем аналогично споразумение със Сърбия, ще получим поток от 10 милиарда кубика от България за Сърбия", каза премиерът пред журналисти, информира БТА.

Междувременно Борисов се срещна с руския министър на енергетиката Александър Новак, съобщи пресцентърът на МС. Двамата обсъдиха перспективите в енергийната сфера.

Борисов отбеляза прогреса в отношенията между България и Русия в сектор енергетика. По думите му, след като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ „Белене“, двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество.

Като позитивна стъпка министър-председателят определи Пътната карта, подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на УС на „Газпром“ Алексей Милер. Според картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.

Премиерът обърна специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система в България. Той акцентира върху концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център в България, за чието предпроектно проучване ЕС предостави финансиране в размер на 920 хил. евро. Борисов изтъкна, че страната ни работи сериозно в интерес на енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Българският премиер изрази увереност и за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Относно АЕЦ „Белене“ той посочи, че се търси стратегически частен инвеститор.

Министър-председателят очаква диалогът да продължи и на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Предвидено е комисията да се събере в края на  годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Жалък , жалък...като не можеш сам да си вземеш туй което ти трябва , ше се радваш на онуй дето ти подхвърлят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още