IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Полша ще си сътрудничат за стабилизиране на пазара за вредни емисии

Енергийните министри на двете страни ще търсят начини за балансиране на цените за въглеродни квоти

21:17 | 02.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българският министър на енергетиката Теменужка Петкова проведе телефонен разговор с полския си колега Кшищов Тхужевски, чиято основна тема бяха неотдавнашните прекомерни колебания в цените, установени на пазара на въглеродни емисии в Европейския съюз (ЕС).

Ежегодно пазарът на въглеродни емисии в Европа възлиза на 38 млрд. долара, а цените на въглеродните квоти се повишават. Идеята на законодателите от ЕС е да приложат мерки, които да гарантират, че цената за замърсяването на атмосферата над Европа ще се увеличава поне до 2030 г. Това би трябва да върне инвестициите към пазара. 

Разговорът между двамата министри бе в отговор на получено в Министерството на енергетиката писмо от министър Тхужевски, в което той предлага да се търси общ подход за намиране на бързи и адекватни решения за смекчаване на последиците от колебанията в цените на въглеродните емисии.

Тхужевски отбелязва, че е налице възможност за прилагане на механизма, предвиден в Директивата, която установява схема за търговия с квоти за емисии на парникови газове.

Този механизъм позволява на Европейската комисия (ЕК) да свика заседание на Комитета по изменение на климата, което да предложи мерки за разрешаване на възникналия проблем.

Министър Петкова отбеляза, че топлоелектрическите централи на въглища в България осигуряват повече от 46% от електроенергията и тяхното нормално функциониране е от ключово значение за енергийната сигурност на България и региона.

Двамата министри се съгласиха, че сътрудничеството между страните би спомогнало за намиране на трайно решение на въпроса.

Европейският пазар на въглеродни квоти е най-големият от 45-те подобни механизма, които действат на различни места по света. Моделът е познат още в Китай, Мексико и дори в някои райони на САЩ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още