IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Гърция приеха решението на ЕК за освобождаване на IGB

Това е ключова стъпка към установяването на търговския статут на газопровода, смята изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева

13:02 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като Европейската комисия (ЕК) реши да освободи междусистемната газова връзка между Гърция и България (IGB) от изискванията за достъп на трети страни, на 8 август националните регулатори на двете страни приеха съвместното окончателно решение за освобождаване на IGB, съобщава проектната компания ICGB.

Чрез това решение се определя рамката, според която интерконекторът между Гърция и България ще работи от началото на търговската експлоатация.

Решението представлява освобождаване от правилата за достъп на трети страни за капацитета, който е резервиран вследствие на вече приключилия пазарен тест за резервиране на капацитет. Срокът на резервацията е 25 години.

Ек и националните регулатори на България и Гърция също така одобриха освобождаване на регулираната тарифа за целия капацитет на газопровода, както и освобождаване от отделяне по собственост със срок от 25 години. 

„Постановяването на решението за освобождаване е още една ключова стъпка за установяване на търговския статут на газопровода“, споделя Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB. „Ще се запознаем в детайли с решението за освобождаване и ще пристъпим към изпълнение на необходимите действия, за да изпълним условията, определени в решението в предвидения срок, включително и подготовката и сключването на споразуменията за транспортиране на газ“, добави още тя.

Според изпълнителния директор от гръцка страна Константинос Караянакос постановяването на решението за освобождаване е единствената оставаща стъпка в процеса по получаване на Инсталационно разрешение за гръцкия участък в газопровода, което е равностойно на разрешението за строеж, получено за българския участък на 4 октомври 2017 г.

„След финализирането на процеса проектната компания ще разполага с всички необходими разрешителни за започване на строителството“, споделя още Караянакос.

Проектът IGB се реализира от смесеното инвестиционно дружество ICGB, което е собственик на газопровода и извършва финансиране на реализацията му, както и разпределяне на преносния му капацитет.

Междусистемната връзка ще свърже гръцката газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) с българската газопреносна мрежа при Стара Загора. Планираната обща дължина на газопровода е 182 км с проектен капацитет от 3 млрд.куб.м.

Тази газова връзка представлява сериозна възможност за диверсификация на газовите доставки за България. Страната може да получава азерски газ от Каспийския регион, от който тръгва Южния газов коридор, насочен към Централна Европа.

В основата на проекта стои договорът за доставка на 1 млрд.куб.м. природен газ между азербайджанската компания Socar и българската „Булгартрансгаз“.

Около 50% от капацитета е запълнен при пазарните тестове като целта на проекта е да се оптимизира тарифата, която може да поевтинее до около 11-12 евро, „едно конкурентно ниво“, обясни още Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още