IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, Гърция, Унгария и Румъния подновиха договора за Вертикалния газов коридор

Приетият документ цели сътрудничество между компаниите относно реализацията на газовия коридор, който ще свързва междусистемно мрежите на въпросните страни

13:48 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представители на газовите компании „Булгартрансгаз“ ЕАД (България), „Ай Си Джи Би“ АД (България), DESFA S.A. (Гърция), FGSZ LTD (Унгария) и SNTGN TRANSGAZ S.A. (Румъния) положиха подписи за подновяване на Меморандума за разбирателство относно реализацията на Вертикалния газов коридор. Срещата се състоя в Брюксел, като Меморандумът бе подписан в присъствието на директора на Главна дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия (ЕК) Клаус-Дитер Борхард. Той изрази подкрепата си за енергийна свързаност в региона и развиване на възможностите за енергийни доставки чрез нови инициативи. 

Приетият документ цели сътрудничество между компаниите относно реализацията на Вертикалния газов коридор, който ще свързва междусистемно мрежите на България, Гърция, Румъния и Унгария и ще позволи пренос на природен газ. Като се отчита стратегическото значение на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България за Вертикалния газов коридор, в инициативата е включена и проектната компания „Ай Си Джи Би“.

Изпълнителният директор на дружеството Теодора Георгиева изтъкна необходимостта от тясно сътрудничество между страните от региона с цел подобряване на енергийната свързаност и обезпечаване на повече източници за доставки на газ. „Съвместната работа е от изключително значение за гарантиране на успеха на новите енергийни проекти, които ще бъдат част от Вертикалния газов коридор, и в този смисъл ние оценяваме високо доверието, подкрепата и оценката за напредъка на проекта не само на държавите, които са част от инициативата, но и на партньорите от ЕК. Обединени в своите цели, страните в региона работят активно по развитието на нови енергийни инициативи, което е важна част от процеса по диверсификация на доставките на газ“, заяви изпълнителният директор по време на церемонията по подписване на Меморандума.

Ангажиментите, които петте компании поемат в рамките на подновения Меморандум, включват проучване на техническите възможности и изисквания за изграждането на нови газопроводи, интерконектори или подобрения в националните газопреносни мрежи. Подобно тясно сътрудничество по проекти от общ интерес ще включва и обмяна на опит между експерти от четирите държави, свързани с археологически проучвания, опазване на околната среда и технически решения.

Документът влиза в сила от датата на подписване, като валидността му обхваща период от 3 години с възможност за автоматично удължаване от една година, ако нито една от страните не предяви възражения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още