IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред най-замърсяващите със серен диоксид държави в света

Централите от Маришкия басейн и ТЕЦ „Бобов дол“ са „виновниците“, пише в проучване на „Грийнпийс“

16:54 | 19.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване, съобщават от „Грийнпийс България“.

Според тях България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа на предни места, посочиха от организацията.

На първа позиция е Индия, следвана от Русия и Китай. 

„Горещите зони" са проследени със сателит на НАСА и анализирани в най-новото изследване на „Грийнпийс Индия“, озаглавено „Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO2". Електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола, са виновни за две трети от замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност.

„Класацията е тъжен факт, който говори за нежеланието на управляващите в България да погледнат фактите. Още по-тъжно е, че с цената на всичко пазят внушението, че въглищните динозаври са жизнено важни за страната. Всъщност това ни изправя пред неминуема криза, тъй като забавяме създаването на национални стратегии за регионите и тяхното развитие отвъд въглищата, а кандидатстването за средства от фондове, създадени за целта, изобщо не се случва.“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс България". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още