IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгартрансгаз" ще определя тарифите си самостоятелно от октомври

Дружеството ще обяви новите си цени през август и очаква заинтересованите страни да участват в широка обществена дискусия по тях

12:25 | 25.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова методика за определянето на цената за пренос на природен газ влиза в сила от новия газов сезон, тоест от октомври 2017 г. Промяната е във връзка с европейски изисквания и вече е вписана в съответната Наредба за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз".

Така Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя годишните приходи, необходими на компанията за дейността й, а тя сама ще пресмята тарифите, които събира от своите клиенти. Ценовите периоди по методиката ще бъдат между две и пет години, а дружеството е избрало първият ценови период да бъде с продължителност от три години - от 2017 г. до 2019 г.

Във връзка с промените операторът на газопреносната мрежа е внесъл искане за определяне на годишните приходи в регулатора. Днес КЕВР обсъди доклада на работната група в открито заседание.

В своето заявление от дружеството посочват, че необходимите приходи за първата година от ценовия период - 2017 г., са в размер на малко под 261 млн. лева. За следващите две години приходите ще бъдат осъвременявани на база на инфлацията и предвидените в променената методика формули.

Базата на възвращаемост е 1,43 млрд. лева за 2017 г. и нараства плавно до 1,49 млрд. лева в края на ценовия период през 2019 г. Повечето разходи на "Булгартрансгаз" за следващите три години са заличени от публикуваното на страницата на КЕВР заявление.

По време на дискусията клиенти на дружеството се оплакаха от липса на широко обществено обсъждане на промяната. От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) посочиха, че КЕВР, която е "гарант за баланса на интересите", вече няма да има думата. Зам.-председателят на Управителния съвет на организацията Пола Найденова отчете, че "Булгартрансгаз" самостоятелно ще определя крайните цени за своите потребители.

Светослав Иванов от "Овергаз" посочи, че промяната ще изненада много пазара и поиска данни от анализи как ще се отразят променените разходи за пренос на газ в различните зони, обслужвани от "Булгартрансгаз", както и различните входно-изходни точки на мрежата.

Данаил Диков от "Булгартрансгаз" беше категоричен, че такива анализи са правени и "няма да се почуства сериозна промяна в разходите за разпределение". "Ще бъде сменена системата за ценообразуване, което е изискване на Европейския съюз (ЕС)", допълни още той.

"Българският газов пазар е уникален за ЕС и няма друг подобен на базата на развитието на газопреносната мрежа и доставките", отбеляза още Иванов. Той посочи, че не може да се правят аналогии с други газови пазари в Европа, каквито са правени от "Булгартрансгаз" в искането за определяне на годишните приходи.

В момента цената за пренос на газ у нас е определена от КЕВР и е в размер на 19,73 лева за 1 000 куб. м. Цената за съхранение е в размер на 2,49 лева за 1 000 куб. метра. Миналото лято КЕВР определи цени за транзитен пренос със съседни оператори в размер на 15,78 лева за 1 000 куб. метра при "прекъсваем пренос в права посока" и 9,87 лева за 1 000 куб. метра при реверсивен пренос на търговска база.

От "Булгартрансгаз" предлагат да бъдат утвърдени приходи, базирани на 50 на 50 от необходимите приходи, разпределени към цена за достъп по входните и по изходните точки. От дружеството уточниха по време на изслушването, че това е европейска практика.

Новите тарифи за разпределението по газовата мрежа ще бъдат изготвени още в началото на август и "Булгартрансгаз" обещава да има 14-дневно обществено обсъждане преди да влязат в сила от октомври. От своя страна КЕВР трябва да одобри приходите на дружеството на закрито заседание на 1 август.

На 1 август КЕВР трябва да одобри и бизнес плана за развитие на компанията в периода 2017 - 2019 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още