IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" тегли овърдрафти, за да покрие стари заеми

Компанията е в много добро финансово здраве, сочат анализите на КЕВР

13:27 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" е подал искане до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за разрешение да бъдат сключени сделки с четири компании за овърдрафт, става ясно от протокол от заседание на регулатора. Подробностите около размера и условията, по които компанията ще получи финансиране, са търговска тайна.

Газовата компания подава това заявление по силата на действащата нормативна уредба, която я задължава да иска разрешение от регулатора при сключване на сделки на стойност над 10% от стойността на активите за последната финансова година. Активите на "Булгаргаз" през 2019 година са на стойност 426,7 млн. лева.

От обясненията на компанията е видно, че заемите се теглят за покриване на заеми, изтеглени през 2019 година, както и за гарантиране на доставките на природен газ през зимния сезон.

"С оглед наближаващия есенно-зимен сезон и повишеното потребление се очаква недостиг на финансови средства, предвид наблюдаваната през последните години тенденция на задлъжнялост и просрочени задължения на топлофикационните дружества", са посочили от компанията пред регулатора.

Анализите на експертите на КЕВР показват, че финансовото състояние на "Булгаргаз" е много добро. Приходите на компанията за 2019 година надхвърлят 1,4 млрд. лева. Разходите се повишават леко до 1,36 млрд. лева и в резултат на това годината приключва с печалба от малко над 34 млн. лева.

Коефициентът на обща ликвидност е 2,98 за 2019 година и показва възможността на дружеството да обслужва текущите си задължения със собствени оборотни средства. Коефициентът на финансова автономност, показващ степента на независимост от ползване на привлечени средства, е със стойност 1,28 за миналата година, което е индикатор, че дружеството е разполагало с достатъчно собствен капитал за покриването на дългосрочните и краткосрочните си задължения, посочват те.

Заключението е, че "Булгаргаз" ще притежава възможности да генерира достатъчно парични средства и ще разполага с необходимия паричен ресурс за обслужване на задълженията по договорите за банков кредит тип овърдрафт, както и да изпълнява лицензионните си задължения.

На тази база КЕВР дава исканото разрешение за теглене на заем на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още