IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска с под 5% по-висока цена на газа от 1 януари 2018 г.

Основание за поскъпването е по-високата стойност на долара и очаквана по-висока доставна цена на газа

18:51 | 10.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Природният газ трябва да поскъпне с 4,85% от началото на следващата година, сочат първите разчети на "Булгаргаз". Така цената на суровината без цената за достъп и за пренос, акциз и ДДС ще бъде 359,87 лева за 1000 куб. метра.

От компанията обясняват, че базират искането си на по-високия курс на щатския долар и на очаквани по-високи доставни цени на газа.

По закон газовото дружество трябва да уведоми чрез медиите за своите първи предвиждания за цената на природния газ за следващото тримесечие два месеца предварително. "Булгаргаз" уведомява официално и регулатора до 10-то число на месеца, преди да настъпи тримесечието, за своето искане.

Задълженията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е да провери дали изчисленията на газовата компания са правилни и дали дружеството има надвзети приходи от предходни периоди. Регулаторът само утвърждава цената на природния газ, поискана от "Булгаргаз".

При "съществено изменение" на цената на природния газ КЕВР трябва да промени и цената на топлинните услуги на топлофикациите на газ, и на електроенергията, произведена от когенерациите.

Традиционно изменение от над 5% на цената на газа води и до промяна в цените на парното и тока, произведен по комбиниран способ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още