IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

“Булгаргаз” иска покачване на цената на природния газ от октомври

Ако КЕВР одобри поскъпването, през следващото тримесечие цената за 1000 куб.м. газ ще бъде 457 лв

20:32 | 10.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акционерното енергийно дружество “Булгаргаз” поиска повишаване на цената на природния газ с около 14 на сто от октомври, предава БНР.

Ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри поскъпването, през следващото тримесечие на годината цената за 1000 куб.м. газ ще бъде 457 лв. Преди облагане с акциз и ДДС, както и налагане на такси за достъп и пренос.

Председателят на КЕВР Иван Иванов вече каза, че има основания за поскъпване на природния газ и че това ще доведе до скок на парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон. 

“След произнасяне с решение за цената на природния газ, комисията ще се произнесе и с решение за цената на топлинната енергия. Около 65-70 процента от цената на топлинната енергия се формира от цената на природния газ“, уточни Иванов.

С колко точно ще поскъпнат газът и топлоенергията ще стане ясно в края на месеца. Последното увеличение на цената на синьото гориво беше извършено през юли тази година, когато скокът в цената беше 11 процента, а на топлоенергията - 7%. 

Най-потърпевши ще бъдат гражданите, тъй като се предвижда това увеличение да стане факт в началото на новия отоплителен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още