IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булатом: Строителството на АЕЦ "Белене" е без алтернатива

Централата ще е от ключово значение на фона на очакваното затваряне на ТЕЦ-овете, смятат в организацията

18:39 | 17.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Строителството на АЕЦ "Белене" е без алтернатива според експертите на Булатом. В отворено писмо, изпратено до медиите, от организацията посочват няколко основни причини, поради които втора ядрена централа е необходима на България.

На първо място от Булатом напомнят студените дни през тази зима, когато енергийната система се е справила с ограничаване на износа и вноса на около 300-400 мегавата от търговци на електроенергия, които са гарантирали върховото натоварване.

Централата ще бъде от ключово значение и с приемането на новите правила за опазването на околната среда, засягащи работата на ТЕЦ-овете у нас.

От Булатом посочват още, че България има нужда от нови енергийни мощности и това е доказано и в доклада на Световната банка, изготвен във връзка с пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас.

Финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) е трагично - общият дълг на двете компании надхвърля 6 млрд. лева, признават от организацията. Това е важно на фона на разрешението на Европейската комисия Унгария да изгради централа с изцяло руско финансиране.

България има предимство пред Унгария по отношение на строителство на нова ядрена мощност - има готов проект и оборудване, смятат в организацията.

В своята позиция от Булатом признават обвиненията, че проектът за АЕЦ "Белене" е корупционен, защото би бил реализиран досега, ако това е така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още