IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП се съмнява в независимостта на КЕВР

Очаква се представители на регулатора да бъдат изслушани от парламентарната енергийна комисия

16:36 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев,&nbsp; Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Investor Media Group

В писмено становище, изпратено до медиите, БСП изрази своите съмнения относно независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), подчертавайки влиянието, което имат монополистите в страната върху регулаторния орган. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова посочи повишените цени на електроенергия, топлинна енергия, природен газ и ВиК услуги като знак за некоректно управление.

„В 21 век, в европейска България, хората се отказват от услуги за топла вода, защото не могат да си я платят“, допълни Нинова.

Според нея 10-15 души комисари, сътрудници и помощници, "затворени на тъмно", решават съдбата на милиони, без да отчитат обективните обстоятелства при вземането на тези решения.

„Имаме следните въпроси: когато отчитат направени инвестиции, подадени от ВиК дружества и други фирми, проверяват ли ги на място или просто гледат документи и ги отчитат по тях?“, пише в съобщението.

От БСП смятат, че подадените по документи инвестиции не отговарят на действителността.

По думите на Нинова направените инвестиции във водопреносната мрежа не са довели нито до подобряване на нейното състояние, нито на качеството на услугата или качеството на водата.

Очаква се представители на КЕВР да бъдат изслушани на извънредно заседание на парламентарната енергийна комисия в четвъртък, става ясно от съобщението на социалистите. 

Нинова коментира и наложената на „Български енергиен холдинг“ ЕАД глоба в размер на 77,068 млн. долара от Европейската комисия.

„Тезата, че е било поставено условие или да се приватизира „Булгартрансгаз“, или да се наложи глоба, се появи публично от правителството, след налагането на глобата. Наш евродепутат ще зададе въпрос на еврокомисаря по енергетиката - дали е вярно. От ЕК ние такова нещо не сме чували официално“, добави председателят на БСП.

От партията са категорични, че са против приватизацията на стратегически за страната обекти.

Нинова призова Борисов да последва предложенията на БСП и да бъдат забранени за приватизация всички стратегически за националната сигурност обекти, включително и за концесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още