IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: Не всички акцизни складове в България отговарят на изискванията

Качеството на горивата в България не се различава от това в останалите европейски страни, каза Марчин Рикала, мениджър в Shell за ЦИЕ

17:11 | 30.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Не всички акцизни складове в България отговарят на изискванията за съхранение на горива, заяви пред журналисти Живодар Терзиев, управител на компания от Българска петролна и газова асоциация (БПГА).

По неговите думи в страната съществуват редица данъчни складове, които не успяват да покрият изискванията на национално и европейско ниво по отношение на съхранението на горивата.

Той подчерта, че всичките 23 склада на БПГА са изрядни в това отношение.

Според главния изпълнителен директор на Shell за България и Гърция Камелия Славейкова, която направи презентация пред медиите, БПГА полага големи усилия, за да отговори на нуждите на българските потребители.

"Shell оперира в повече от 70 страни и разполага с необходимия опит за постигане на тази цел", заяви тя.

В защита на нейната теза се включи и Марчин Рикала, мениджър в Shell за Централна и Източна Европа, който подчерта, че качеството на горивата в България не се различава от това в останалите европейски страни, опровергавайки твърдението, че предлаганите на българския пазар горива са с по-ниско качество. 

"Единствената разлика в това отношение е количество на биокомпонента, което зависи от съответния годишен сезон", сподели Рикала. По съдържание на биокомпоненти в горивата България е на едно ниво с Германия, добави още той.

От три години насам върху горивата, предлагани от Shell, са били извършени над 15 хил. Проверки за качество, тъй като в по-южните европейски страни в дизеловото гориво се развива характерна бактерия, която уврежда двигателя и системата на бензиностанциите, сподели Рикала.

Според него ще бъдат въведени нови изисквания за количеството биокомпоненти в горивата, както и втора категория биогорива. Това ще се случи в рамките на следващото десетилетие.

В дискусията взе участие и изпълнителният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, който засегна темата за електрификацията в енергийния сектор. По неговите думи този процес е една далечна перспектива за България, тъй като в страната няма условия за осъществяването на подобен процес. Той даде за пример Франция, където електроенергийният лобизъм е силен заради добре развитата мрежа от атомни електроцентрали.

В това отношение Славейкова добави, че Shell вече търпи цялостна трансформация от петролна към енергийна компания.

"Shell участва активно в този процес и работи усърдно за постигане на цялостна енергийна диверсификация и преминаване към чиста енергия", заяви директорът на Shell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още