IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Строежът на „Турски поток“ през България ще приключи в срок

България няма никакви мотиви да забавя строителството, като в същото време е абсурдно да се смята, че газопроводът може да ни заобиколи, заяви Атанас Тасев

10:25 | 05.12.19 г.
<p>
	<em>Руският държавен глава Владимир Путин (вляво) и българският премиер Бойко Борисов (вдясно). Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският държавен глава Владимир Путин (вляво) и българският премиер Бойко Борисов (вдясно). Снимка: Ройтерс

Строежът на българския участък от газопровода „Турски поток“ ще приключи в определения срок, заяви премиерът на България Бойко Борисов в ефира на bTV, коментирайки критиките на руския държавен глава Владимир Путин, насочени към страната ни заради забавянето на изграждането на газовото трасе.

„Всеки търси диверсификация, Русия – на маршрутите, България – на източниците. Вероятно на Москва не ѝ е приятно да сме толкова лоялен член на НАТО и Европейския съюз (ЕС)“, посочи Борисов, добавяйки, че страната ни спазва всички процедури на блока по отношение на газовите проекти.

Той подчерта, че трасето на „Турски поток“, което на наша територия се нарича „Балкански поток“, е с 1 млрд. евро по-евтино от първоначално определената цена, като средно на ден се полагат по 5 км тръби. 

„Президентът Путин може да дойде и да види“, заяви още Борисов, допълвайки: „Строежът ще приключи в срок“.

По същата тема мнение изрази и енергийният експерт Атанас Тасев в ефира на БНТ. Според него от изказването на руския президент е вярно само това, че строителните дейности на „Турски поток“ на българска територия се бавят, но в това няма нищо умишлено.

„Имахме обжалване на процедурата от страна на „Консорциум Аркад“, което забави старта на строежа“, посочи Тасев.

Изграждането на българския участък на „Турски поток“ временно бе замразен заради спора между „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Аркад“.

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България“, оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

Върховният административен съд не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“, което постави множество въпросителни пред изграждането на съоръжението.

В средата на септември "Булгартрансгаз" и обединение "Аркад" подписаха договор за изграждането на „Турски поток“, като срокът за реализация е 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни е предвидено да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ към Сърбия и по трасето към Унгария, за да стигне до хъба в Австрия.

Според Атанас Тасев България няма никакви мотиви да забавя строителството на проекта.

„Ние сме зависими от руския газ. С този проект можем да гарантираме, че каквото и да стане с транзита през Украйна, от 1 януари 2020 г. ние ще имаме доставки на газ“, подчерта експертът.

По думите на Тасев е възможно Владимир Путин да е бил подведен от своите експерти.

„Имаме договорка – този участък трябва да бъде завършен до средата на 2020 г., а компресорните станции – да са изградени до края на същата година“, коментира още той.

Тасев изтъкна, че „Консорциум Аркад“ разполага с модерно оборудване и поради тази причина компанията беше предпочетена от България.

„Аркад“ разполага с 12 заваръчни станции и възможности за полагане на тръби от порядъка на 4-5 км на ден при нормален профил на трасето“, добави още Тасев.

Според него е „абсурдно“ да се смята, че „Турски поток“ ще заобиколи България.

„Вече минахме през най-трудната част от подготовката за изграждане – тръжните процедури“, подчерта Тасев, добавяйки: „В същото време не е ясно дали в Сърбия изобщо е имало обявени обществени поръчки по този проект“.

По негово мнение интерконекторът Комотини-Стара Загора не противоречи на стратегията на газовия хъб „Балкан“ и не е конкурентна на руските доставки.

„Между интерконектора и „Балкански поток“ ще има ценови сблъсък, но той ще облагодетелства българския и европейския пазар“, коментира още Тасев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още