IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: България има стратегическа роля в изграждането на LNG терминала в Гърция*

Ролята на страната ни е да развие диверсификацията и сигурността на енергийните доставки в региона, смята премиерът

12:47 | 16.11.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: ГИС</p>

Снимка: ГИС

Българското участие в проекта по изграждането на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки, заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на среща с представители на компании, работещи в сферата на природния газ в Гърция в Солун. 

Премиерът участва в третата среща на високо равнище, посветена на европейската перспектива за индустриалното развити и сътрудничество със Западните Балкани.

Борисов подчерта, че проектът край Александруполис ще осигури нови количества газ за снабдяване на пазарите в региона.

Ключовият очакван източник на газ чрез този терминал е с произход от САЩ, Катар и други големи производители на втечнен природен газ като това ще доведе до допълнителни източници на природен газ за европейския газов хъб „Балкан“. Премиерът припомни и че изграждането на нов LNG терминал е класифицирано от Европейската комисия като проект от общ интерес.

На срещата участва и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов. Той изрази готовност „Булгартрансгаз“ да предприеме стъпки по придобиване на акции в проектната компания, която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал в Александруполис.

Борисов обсъди и транспортната свързаност между България и Гърция с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис.

Фокус на разговорите беше поставен върху развитието на железопътната връкза „Солун-Кавала-Александруполис-Бурас-Варна-Русе“.

„България и Гърция винаги са имали отлични отношения, през годините страните ни са си сътрудничили активно в сферата на транспорта и тази основа, която имаме ще бъде надграждана“, каза българският премиер пред гръцкия транспортен министър.

Борисов подчерта, че трябва да се работи усилено по железопътната връзка “Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“ и посочи, че осъществяването й ще допринесе допълнително за икономическия подем на региона.

Проектът цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища.

Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

На срещата участва и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Обсъдени бяха още възможностите за по-нататъшно развитие на транспортния коридор, чрез изграждане на автомагистрала или скоростен път между Александруполис и Бургас, както и за удължаване на коридора от Солун до пристанище Патра, за да има възможност за връзка по море и към Италия и Испания.

*Новината е актуализирана в 12:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 3
Onia
преди 5 години
Съветските забежки на българското население са в основата на отложената и покварена приватизация (докато другите източни страни приемаха световни производства), толерирането на мутрите и мафията представящи се за ''национално отговорен капитал'', и въобще нежеланието ни да заприличаме на нормална държава. Достатъчно е да се сравним с Полша или Румъния за да видим къде можеше да бъдем. Относно Гърция - страната е 5 пъти по-богата от България и това не е от последните години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Дупедавството промени и този факт:През 70-те имахме промишленост повече от Гърция и Турция взети заедно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Точно така! Трябва да се учим на енергетика от Гърция! Може и от Турция... Нищо, че и двете до преди дваесетина години светеха с български ток и виждаха природен газ само от тръбите, които ние им бехме пуснали... Посоката е правилна - keep it up!Само не знам как ше ви се отразят диверсифицираните гръцки цени на енергията българските заплати и пенции... ;) :lol: И на колебливите чужди инвестиции в производство... Вече можете да се учите от гърците и турците и на машиностроене, и на земеделие, и на образование, и на здравеопазване... Нищо, че през 70-те идваха да гледат тука как се прави земеделие и да цъкат... До тука го докарахте с дупедавството, борейки се със съвецкото робство... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 5 години
нормално е, все още сме васална държава на кремльовците, докато не се освободим от съвецко робство така ще е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
Onia
преди 5 години
Как пък във всеки форум има по един умник, който да ни убеждава колко е лошо да си диверсифицираме доставките на газ. Ами като е толкова евтин руският газ пак от него ще купуваме. Какъв е проблемът?? За сведение в Гърция доставят руски, азербайджански газ и сега работят по въпросния терминал, за да купуват и от други страни - Катар, Израел, Кипър и американски ако въобще някога докарат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 11
dakl
преди 5 години
До къде е докараха нашите управници да се молим да ни пуснат с минимум 30% по скъп природен газ от този който сега ползуваме. Верни на принципа ние можем да сме като страна и народ зле, но важното е управниците ни да бъдат потупвани по рамото за вярната им васалска служба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още