IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: „Балкански поток“ се строи с пълна мощност

Сроковете за изграждането на газопровода ще бъдат спазени и цялото трасе ще бъде готово в края на май, категоричен е премиерът

13:13 | 03.01.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борисов прелетя с хеликоптер над строежа на газопреносното трасе. <em>Снимка: МС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Борисов прелетя с хеликоптер над строежа на газопреносното трасе. Снимка: МС

 

„Балкански поток“ се строи с пълна мощност, краят на трасето не се вижда в едната и в другата посока. Да видят хората какви огромни съоръжения се правят. По над 5 км на ден се работи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на изграждането на газопреносната инфраструктура „Балкански поток“ в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Трасето на газопровода преминава през територията на 11 области, а в момента се работи по участък с дължина 45,2 км, разположен на територията на област Плевен. Към момента са доставени тръби за 215,20 км.

Борисов заяви, че се работи впечатляващо бързо и че строителните дейности се изпълняват в график по всички български и европейски процедури. 

„България спазва всички процедури като член на ЕС - обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи. Неслучайно го наричаме и така сме го презентирали в Брюксел -  газов хъб Балкан, защото той ще обслужва Балканите“, каза още той.

„45 минути летим над изграден газопровод. Вече на много места тръбите са под земята, заваряват се по американска технология“, обясни Борисов. По думите му по проекта са доставени 18 хиляди тръби общо, а допълнително 3700 са на бургаското пристанище. Премиерът Борисов подчерта, че сроковете за изпълнението за изграждането на „Балкански поток“ ще бъдат спазени и цялото трасе ще бъде готово в края на май.

„Ние имаме геостратегически интерес да си останем в газопреносната мрежа. България е регионален стратегически газоразпределителен център на Балканите. Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси“, отбеляза премиерът Борисов.

Той добави, че заедно с изграждането на интерконектора с Гърция страната ни ще постигне реална газова диверсификация.

В края на декември руският президент Владимир Путин заяви, че България е поставена под натиск и умишлено бави изпълнението на газопровода „Турски поток“ на своя територия.

„Полагат се всички усилия, за да бъде реализиран проектът "Балкански поток", каза в коментар министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Всеки търси диверсификация, Русия – на маршрутите, България – на източниците. Вероятно на Москва не ѝ е приятно да сме толкова лоялен член на НАТО и Европейския съюз (ЕС)“, посочи Борисов тогава, добавяйки, че страната ни спазва всички процедури на блока по отношение на газовите проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Бат Боки се опитва да играе и с едните и с другите, от една страна го разбирам, че гледа да избегне потенциалните вреди, които може да създаде злобното ботоксно джудже. Дано този газопровод е икономически изгоден, с крайна сметка трябва да си гоним нашия интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 4 години
При теб нещата станаха, откъдето жената оттам и родата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
polki
преди 4 години
а дано, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 4 години
Плащаха, плащаха;) от сигурен източник знам. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Борисоооооов, ако знаеш какъв пакет ще ти падне на главата от към Брюксел, няма да рапортуваш така бодро на своят капо! PS Май си забравил глобата Сашо Дончев(77 млн евро)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
русияните платиха ли склад за неколко години дето дето си държаха тръбите за ЮП в пристанище Варна ? или и там минаха метър ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още