IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът планира протести срещу енергийни мегапроекти

Блокираният Закон за концесиите би подкрепил частните инвестиции, смята председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

11:28 | 07.02.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Връщането на новия „голям енергиен шлем“, заложен в програмата за управление на БСП, е остро критикуван от работодателските организации. Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев посочи пред „Нова телевизия“ посочи, че голяма част от плановете са несъстоятелни.

Един от тях е изграждането на нова топлоцентрала в Маришкия басейн, въпреки че плановете на ЕС са да закрие „кафявата“ енергия до 2030 година, а държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2 работи на загуба. Домусчиев критикува още и идеята за АЕЦ „Белене“, седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ и възраждането на петролопроводи и газопроводи.

За него дефицитът на Националната електрическа компания (НЕК), който надхвърля 4 млрд. лева, е натрупан именно заради такива мегапроекти.

Блокираният от президента Румен Радев Закон за концесиите всъщност е полезен за страната, смята още Кирил Домусчиев. Той даде за пример тунела под Шипка, който може да бъде изграден от частен инвеститор, който обаче трябва да има гаранция за възвръщаемост на направената инвестиция. Дългосрочната концесия би дала тази сигурност, смята бизнесменът.

Според него текстовете в закона защитават обществото – запазва се държавната собственост и не е метод за прикрита приватизация. Домусчиев посочи, че водещите европейски летища са отдадени на концесия. Концесионери управляват и летищата във Варна и Бургас и тяхното развитие е успешно.

Бизнесменът посочи още, че блокираният закон всъщност обединява досега действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частното партньорство и транспонират европейското законодателство в областта.

„Законът дава възможност за частни инвестиции в сектори, в които държавата няма как да инвестира и няма интерес за това“, категоричен е Домусчиев.

Според него Румен Радев е „подведен“, налагайки вето на закона, въпреки сериозната съпротива от различни представители на гражданското общество, работодатели и синдикати.

Част от работодателските организации – Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), също са против дългосрочните концесии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vladimir07
преди 7 години
Интерсно ми е кой ще протестира, дебеловрати и малоумно гледащи "бизнесмени" заобиколени от бодигардовете си с коли от 100000 евро и нагоре ще се съберат някъде на протест, колко ще са те 200 - 500 човека. В какво ще се изразява протеста ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още