IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът критикува предлагани промени за търговците на газ

От 1 октомври 2021 година търговията с природен газ ще се осъществява само от лицензирани търговци

12:26 | 02.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив КЕВР</em></p>

Снимка: Архив КЕВР

Предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) промени за лицензиране на търговците с природен газ срещнаха критики от страна на бизнеса. В открито заседание, провело се онлайн, от компаниите, занимаващи се с тази дейност, отчетоха слабости в готвената промяна на наредбата, по силата на която се извършва лицензионната дейност на енергийните дружества.

Според предложението за промяна от 1 октомври 2021 година търговията с природен газ в България ще се извършва само от лицензирани за тази дейност компании. Те също така ще трябва да покажат финансово обезпечение на дейността си в размер на 1/24 от годишния оборот, но не по-малко от 150 хил. лева.

Тези изисквания са резултат от промени в Закона за енергетиката, припомни председателят на КЕВР Иван Иванов. Той посочи, че няма нарушения или проблеми, на базата на които от регулатора да са преценили, че е необходимо налагането на лицензионен режим на работа на търговците на природен газ.

От "Булгаргаз" възразиха в своя коментар по предложението, че обезпеченията са част от договорите, сключвани от търговците с природен газ и техните клиенти. Изискването за допълнително обезпечение ще доведе до блокиране на финансов ресурс и не води до повишаване на конкуренцията на пазара, коментира Иво Андреев, юристконсулт на "Булгаргаз".

От компанията посочиха още, че подкрепят лицензирането на търговците и изискванията за допълнителни документи при регистрацията им.

Изпълнителният директор на Газов хъб "Балкан" Кирил Равнички отбеляза, че е необходима допълнителна прозрачност в търговията с газ, но лицензирането поражда някои въпроси. Един от тях е необходимостта от водене на хартиен дневник на дейността за пет години. В ерата на информационните технологии такъв дневник няма стойност, посочи той.

По време на заседанието от бизнеса отчетоха още, че изискването за изготвяне на петгодишен бизнес план за дейността на газовите търговци е излишно. В момента търговията преминава от дългосрочни на краткосрочни договори и описването на прогнозни цени и търгувани количества няма да бъде адекватно в тези планове.

КЕВР ще вземе решение за промените в Наредбата на закрито заседание, насрочено от Иван Иванов за 23 декември 2020 година. С приемането на измененията от началото на 2021 година регулаторът ще трябва да може да приема първите заявления за издаване на лиценз за търговия с газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още