IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФИЕК: Тарифите за пренос на Transgaz спъват идеята за газова диверсификация

Федерацията оценява допълнителните разходи от повишените тарифи през румънската транзитна мрежа на 18 млн. евро годишно

16:39 | 11.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки идеята на българското правителство за диверсификация на източниците на природен газ към днешна дата остава на заден план един проблем, който касае интеграцията на страната ни с регионалния газов пазар в контекста на плана за изграждане на газов хъб „Балкан“, а именно разследването на Европейската комисия (ЕК) във връзка със съмненията за ограничаване на конкуренцията на пазара на природен газ в Югоизточна Европа, като обект на този акт е румънското дружество Transgaz SA. Това посочват от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в писмо, адресирано до енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и ръководителите на държавните български енергийни дружества "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД. 

Според БФИЕК все още липсва каквато и да е информация и развитие относно разследването.

„Отбелязваме, че поетите подробни ангажименти за изграждане и модернизация на компресорни станции, както и осигуряване на достъп до капацитет за местен добив в Румъния са от основно значение за осигуряването на диверсифицирани източници за българския пазар“, посочват от организацията.

По нейните думи Transgaz, в условията на спешност и липса на прозрачност, е утвърдила нови тарифи за пренос през транзитната си мрежа, като средното увеличение за газова година 2019-2020 г., по изчисления на БФИЕК, достига 150%, в сравнение с предходния период.

„Считаме, че същите са насочени към кроссубсидиране между необходимите годишни приходи за транзит и пренос по вътрешната газопреносна мрежа на Румъния за сметка на крайните клиенти в регионалните пазари, в това число България“, добавят от организацията.

БФИЕК оценява тези допълнителни разходи, които са предмет на тарифите на румънския оператор, на близо 18 млн. евро годишно.

„Реалното увеличение в крайните цени на природния газ за всички клиенти в България се равнява на минимум от 3%, което е от естество да нулира ефекта за крайните потребители от по-рано реализираните сделки с алтернативни източници“, подчертават от Федерацията.

Според нейните представители българският пазар, който предстои да бъде начално либерализиран през предстоящите седмици с предложенията за изменения в Закона за енергетиката и създаване на платформа за търговия, ще бъде лишен от достъп до алтернативни доставки и местен добив в Румъния поради неконкурентното определяне на тарифите за пренос.

„Прехвърлянето на тези допълнителни разходи на румънския оператор за всички потенциално заинтересовани регионални пазарни участници ще подейства като бариера пред осъществяването на повече сделки и съответно – осигуряване на диверсификация на източниците за България“, заключва организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още