IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ връща заем от 97,7 млн. евро на “Газпром” за “Южен поток”

Средствата са инвестирани в увеличение на капитала от 2014 г. на проектната компания “Южен поток България”

09:22 | 03.05.19 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

БЕХ и “Газпром” са на финален етап на съгласуване на споразумение за проекта “Южен поток”. Това включва и уреждане на отношенията по договор за заем от 2014 г., по който БЕХ е усвоил 97,7 млн. евро. Това съобщава в. “24 часа”, като се позовава на информация от холдинга в отговор на въпрос дължими ли са парите и има ли срок, в който да бъдат платени.

На 30 април в публикация на руската агенция „Интерфакс“ се твърди, че БЕХ дължи близо 100 млн. евро на „Газпром“ независимо от уверенията на политици, че липсват претенции на Москва към София във връзка с приключване на проекта “Южен поток”. 

В материали на “Газпром” се съобщавало, че компанията Gazprom EP International BV е предоставила на БЕХ дългосрочна кредитна линия за 97,7 млн евро.

През декември 2014 г. “Газпром” е преустановил работа по проекта “Южен поток”. В съответствие с договора за заем компанията не търсела лихви от него. Тя очаквала да получи сумата от основния дълг по заема, пише медията.

Съобщава още, че в края на 2018 г. Gazprom EP International BV с подкрепата на “Газпром” е съгласувала условия на съглашение за погасяване на кредита.

От БЕХ потвърждават за заема и отговарят, че тези 97,7 млн. евро са инвестирани в увеличение на капитала от 2014 г. на проектната компания “Южен поток България”.

“При намаляване на капитала на проектната компания и ликвидация, които се уточняват със споразумението, полагаемата на БЕХ квота ще бъде достатъчна, за да послужи за връщане на заема към Gazprom EP International BV”, отговарят от холдинга.

Припомняме, че газовият проект "Южен поток" беше прекратен през 2014 г. Той имаше за цел за заобиколи Украйна при доставките на газ за Евопа. В последствие беше заменен с проекта на Русия "Турски поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Браво на прадедо ти. Но е кофти, че не е имал физическата възможност да те научи, кое е дал и кое е взел! Да вземеш от общата каца с меда не е взел, а крал! Да дадеш пари за ЮП/ТП и Белене, не е дал, а загубил.Но си начуил много добре, че от русофилство се правят кинти!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
За да сме точни, ще те уекинко коригирам - аз съм кинтаджия. Рубли, долари, евра, франкове, юани - сичко ми върши работа. Единственото, което ми е важно, е в стария тефтер, който наследих от прадедо ми - най-ценното ми наследство по семейна линия. В него всеки лист е разчертан само в две колони - едната "дал", а другата - "зел". И аз се грижа числата във втората да са винаги по-големи от тези в първата... ;) А дали са рубли, долари или виетнамски донги - се берекет версим. Имам приятел чейнчаджия - винаги ми е под ръка.И ако и държавата ни така работеше, можеше и да е по-добре... Щот от 30 години й тръгна на керкендек - още от седесарските митингаджии, които с политически плямпотевини се опитаха икономика да правят и обоссраха сичко... То ако с русофобско лозунгаджийство ставаше да се правят кинти, аз щех да съм пръв русофоб тука, ама па ти и оня другия глъмясал безтопковец под тебе щехте да сте първи русофили, нали? :lol: "... ние може и да изкараме нещо но по-вероятно НЕ!" - "Вие" специално никога нищо не сте изкарвали и нема да изкарате! Изкарват хората, дето мислят в кинти и правят нещо. Такива сато "вас" само дрищят из нета, докато чекат да им мине работното време и да инкасират месечния превод в дебитната карта я на социалката, я на мизерната си надница...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Извинявам се, че не те сложих до другите рубладжии. Явно си се обидил. Взимам си бележка!Прав си, че трябва да се търси отговорност. И ЮП и Белене, сега и ТП са проекти създадени под натиска на Русия. ЮП и ТП обслужват изцяло интереса на Русия, ние може и да изкараме нещо но по-вероятно НЕ!За пример Трансбалканския газопровод - 20 години след построяването ми с наши пари, Русия не иска да пуска вече газ по него и не иска да ни плаща $90 млн на година до 2030!!!Къде е икономическата логика да правим още един гъзопровод - ЮП или ТП!?! Има само една логика - кражба на държавни средства и облужване на руските интереси!Понимаеш товаришч МавиГъз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Олекваш. Това все пак са и твоите пари, макар че няма да влезнат в джоба ни. Що ши ни цакат с топла бира? Че е 90 на година и аз си спомням, но дали беше лева или долари не. В случай че са долари, губим поне 900 милиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
***,как ше коментираш:В Канада осъждат бащата,що не ще да възприеме щерка си както трансгендър!Ако си ОК, може синът ти да докара зет и щерка ти - снаха!В живота празно няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Как нам ynuчтожuть Pоcсuю (Как да унищожим Русия)https://***.youtube.com/watch?v=ztk2oGb_v44САЩ вече не считат рентабилно да хранят 5-тата колона в Русия... и още много поучително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Специално от вас, още си чакам нобеловата награда :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Иначе, нещо напоследък стана ежедневие България да плаща за проекти, спрени отвън под политически натиск, но напреднали до фаза на реализация и фиансово обвързване, сиреч - да плаща за нищо! И то крупни суми! И да понася тежки загуби - и като направени разходи, и като пропуснати ползи! И е време да се потърси отговорност от тези, които са навредили на икономическите интереси на държавата с политически мотиви! Нека поне българите да чуят истината - с какви мотиви българската държава се вкара в тези загуби, по чие решение и кой ще носи не политическа, а лична финансова отговорност.И тези, под чийто натиск са вземани такива самоубийствени за България решения, носят ли някаква солидарна финансова грижа за щетите, които понасяме заради политическата си лоялност към тях?Или не става дума за лоялност, а за елементарна липса на топки у част от популацията на това населено място, която излъчва своето политическо представителство по време на избори и представителна част от която е и писалият по-долу мишляк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
Sokratus
преди 4 години
Специално за теб, Мишата, Мъйната, Абата ще напишем статия - "Пътя ми към лудницата ики как станах *** и предадох родината си!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Сумата е около $90 млн на година и се плаща всяка година, обикновенно с количество газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още