IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ ще предостави 50 млн. лв. на "Мини Марица-изток"

Държавното енергийно дружество ще насочи още 5 млн. лв. за служителите на въгледобивния комплекс

14:23 | 08.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Държавното енергийно дружество „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ще предостави дългосрочен заем в размер на 50 млн. лв. за нормалното функциониране на „Мини Марица-изток“. Отделно ще бъдат предоставени 5 млн. лв. за служителите на комплекса, заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг в Министерството на енергетиката. 

Петкова посочи, че в комплекса "Марица-изток" се произвеждат 46% от енергията на страната.

„България ще продължи да разчита на централите, произвеждащи енергия на въглища до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.”, изтъкна тя след среща със синдикатите, посветена на бъдещето на "Марица-изток". "С колегите от двата синдиката постигнахме съгласие и се обединихме около тези два важни въпроса", потвърди Петкова.

Тя подчерта, че коронавирусът е довел до свиване на потреблението и намаляване на добива на въглища и производствена електроенергия. Според нея набелязаните мерки ще дадат резултат за устойчивото развитие на комплекса. Министърът подчерта, че е имало конструктивен диалог и очаква добри резултати в дългосрочен план.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров мярката е абсолютно адекватна. Той обясни, че вижда сериозни пропуски в енергийната стратегия. Има нужда от детайлно разписване на ангажиментите за визията за производството на въглища. През 2025 г. изискванията за емисиите стават твърде сериозни и тогава ще се прецени в какъв обем ще се ползват въглищата и дали ще се ползват, допълни Димитров. 

Президентът на КНСБ алармира за тарифен дефицит и натрупани задължения за няколко милиарда лева, които дърпат системата надолу.

От КТ "Подкрепа" отбелязаха, че до голяма степен са изпълнили исканията на колегите си. Те подчертаха, че има шанс енергетиката да излезе "на плюс", въпреки че следват тежки времена.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-изток“. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19, съобщават от Министерски съвет.

Темата за перспективите пред комплекса беше обсъдена и по време на разговора на Борисов с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в събота, като тогава се включи по телефона и Пламен Димитров.

В днешната среща участваха вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
На правилните хора, защото каските трудно издържат удар с кирка :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
купуваме гласове, а ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още