IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ работи с консултант по механизъм за капацитета на въглищните централи

До края на октомври механизмът трябва да бъде нотифициран от Европейската комисия, обясни Теменужка Петкова

15:26 | 18.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Преди дни Българският енергиен холдинг (БЕХ) подписа договор с международен консултант, който да разработи механизъм за капацитет, както предвижда европейското законодателство, по отношение на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва днес в София в събрание по случай националното честване на Деня на миньора.

До края на октомври този механизъм трябва да бъде нотифициран пред Европейската комисия, посочи Петкова и изрази надежда тя да одобри механизма, който ще предложим, пише БТА. Така ще дадем една много по-голяма устойчивост на развитието на въгледобива в страната и гаранция за нашата енергийна сигурност, посочи Теменужка Петкова пред присъстващите.

Индустрията е отрасъл от българската икономика със стратегическо значение и в основата на редица други сектори. Тя формира близо 5% от БВП. Пряко заетите в нея са близо 22 000 души, а непряко ангажираните са близо 120 000.

Едно от най-големите предизвикателства пред минерално-суровинната индустрия е свързано с развитието на въгледобива, посочи Петкова. Централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, формират 46 на сто  от производството ѝ в страната, което е пряко свързано и с националната и енергийната ни сигурност. По думите на Петкова е необходимо да съхраним въгледобива у нас, за да може той да продължи да бъде гръбнакът на българската електроенергетика.

В момента се работи и по енергийната стратегия на страната до 2030 г., с хоризонт до 2050 г., в която отново е акцентирано върху развитието на въгледобива.

Петкова напомни и законодателните промени за инкриминиране на незаконния добив и че проблемът вече е преодолян. По думите ѝ, на ход са отново промени в закона за подземните богатства, които целят да бъде устойчиво развитието на сектора и да се даде гаранция за инвестициите.

Петкова увери присъстващите, че развитието на минерално-суровинната индустрия е приоритет за правителството.

Министърът коментира и темата за АЕЦ "Белене" пред журналисти, напомняйки, че до края на деня утре изтича срокът за подаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта. Тя коментира, че 19 август не е "сакрална дата", а е началото на същинската част от процедурата за избор на стратегически инвеститор. Предстои да се определи "кратка листа" от компании, с които се прецени да се водят преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още