IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР предоставя финансиране за фотоволтаични централи

Новата програма на банката е за малки мощности и е в подкрепа на зелените политики за намаляване на въглеродния отпечатък

12:35 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Българската банка за развитие (ББР) ще финансира изграждането на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса.

Новият финансов продукт е в отговор на растящото притеснение на компаниите от цената на тока у нас и в Европа и повишеното търсене на електроенергия. Превключването на бизнеса към слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност.

ББР ще кредитира мощности под 1 mW, като отпусканите заеми могат да са до 95% от стойността на соларните централи, чрез които фирмите да намалят сериозно енергийните си разходи. Използването на соларни инсталации премахва напълно загубите по мрежата и има както икономически, така и екологични ползи. 

Условието е компаниите да са микро-, малки или средни предприятия. Заемите ще са със срок до 15 години, като с тях могат да се захранват както предприятия и офис-сгради, така и търговски обекти. Фотоволтаичните системи, които ББР ще финансира, могат да бъдат за производство, което да покрива нуждите от ток, а също и за продажба, уточнява се в съобщението на банката.

Банката си поставя като дългосрочна цел подпомагането на зеления преход на националната икономика и увеличаването на дела на екологично чисти енергийни източници, тъй като 25 на сто от парниковите емисии в глобален мащаб идват от производството на електричество. Изграждането на мощности за зелена енергия е част от пакета мерки на Европейската комисия, включени в т.нар. „Зелена сделка“, чиято цел е намаляване на въглеродния отпечатък до 2050 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още