IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Тасев: Санкциите на ЕК направиха България уязвима за газови съдебни дела

Виновни са преговарящите при присъединяването на страната към ЕС, тъй като не са информирали своевременно Брюксел за ограничителните условия, смята експертът

10:47 | 18.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Наложената на България глоба в размер на 77,068 млн. евро от Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с монополното положение на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и неговите дъщерни дружества правят страната уязвима към бъдещи съдебни дела, заяви енергийният експерт Атанас Тасев в ефира на БТВ. 

Според него този проблем е възникнал поради наличието на ограничителни условия при доставките на газ и вина за това имат преговарящите при присъединяването ни към Европейския съюз (ЕС), тъй като те не са информирали своевременно Брюксел за въпросните ограничителни условия и не е било поискане изключение от европейските правила.

„Преди години беше дадено на „Овергаз“ да доставя свободните 10% природен газ, но Русия отказа да предостави тези количества и сега, благодарение на това, че „Булгаргаз“ закупува въпросното количество като свръхкапацитет, потребителите на газовите мрежи на „Овергаз“ плащат приблизително 18-20 лв на 1000 куб.м“, подчерта Тасев.

Според него България не желае дружеството „Булгартрансгаз“ да бъде приватизирано, както искаше ЕК.

„На входа на газопреносната система е „Газпром Експорт“. Едва през последните години беше разрешено на други доставчици да се включат заради "Северен поток" 1 и 2, за да се отговори на Третия енергиен пакет“, добави още Тасев.

По неговите думи решението на ЕК ще „отвори кутията на Пандора“ и ще позволи на редица европейски и местни компании да предявят съдебни искания за обезщетение срещу БЕХ, като е достатъчно единствено да посочат своя интерес и съответната щета.

Идеята на изпълнителния орган на ЕС е в България да се развие един конкурентен пазар за природен газ.

„Червената линия на енергийния министър Теменужка Петкова е свързана с това кой в България може да използва природния газ и газовата инфраструктура“, заяви на свой ред икономистът Георги Ганев, добавяйки: „Установено е, че по недобросъвестен начин не са били допускани алтернативни български ползватели на природния газ. И сега всеки, който се почувства ощетен, може да осъди България“.

По думите на Ганев, за да се постигне ефективна енергийна диверсификация в страната, интерконекторът с Гърция трябва да се реализира и да се използва тамошният газ.

Според Атанас Тасев ситуацията ще се промени коренно с изграждането на газов хъб, който ще даде възможност да се наложат различни доставчици и да се реализира добра конкуренция.

Той заяви, че „Турски поток“ не може да заобиколи България, тъй като трасето през Гърция е икономически нецелесъобразно, като съществуват редица проблеми и в Македония и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
цитирам :"Ядрените и газови глоби струват на народа 715 млн. евро. В това число влизат платените 601 млн. евро на руската Атомстройекспорт, 37 млн. евро на Уорли Парсънс нюклиър сървисис и последното наказание от страна на ЕК в размер на 77 млн. евро заради блокиране на ключова инфраструктура."демек да го разбирам ЕС са виновни , че у нас някой не си е свършил работа , за която се е подписал , че ще свърши ?!? че дълги години няма енергийна стратегия какво ще се прави - освен ако изключим "големия шлем" на картоиграчите :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
санкции ? Защо тоя тип пуска такива внушения ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
forexar
преди 5 години
Всеки един българин (баба, бебе, мама, ...) ще плати глоба 22 лева на ЕС!Но на никой не му прави впечатление! Никой не протестира. А за далеч по малки увеличения в данъци и подобни имаше викове до небето и протести пред министерски съвет. Каква е логиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още