IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Тасев: България може да се превърне във водороден газов хъб

Спирането на "Топлофикация" не е добра идея, смята енергийният експерт

22:52 | 11.06.20 г. 8
<p>
	Проф. Атанас Тасев.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Проф. Атанас Тасев. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Територията на комплекса "Марица изток" е подходяща за изграждането на високотехнологични фотоволтаични паркове. България може да се превърне във водороден газов хъб и разполага с геотермален потенциал, който би развила успешно, заяви проф. Атанас Тасев, енергиен експерт, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта спирането на "Топлофикация" не е добра идея. "Не може да се мисли да се пропусне електроенегия, за да се компенсира спирането на "Топлофикация" – можем да се окажем без парно и без ток", уточни той.

"Около 2 хил. мегавата е топлинната мощност в зимните месеци при крайния потребител, което означава, че ако спре "Толофикация", трябва да има генерирана електрическа мощност 2200 мегавата, а общата пропускателна мощност на софийската система е 1700 мегавата".

Eнергийният експерт смята, че е нужна цялостна либерализация на естествения монопол, като в системата да остане преносът, а разпределението да се предостави на частни лица. Според проф. Атанас Тасев системата на разплащане трябва да се промени. По думите на госта трябва да се заложи на високоефективна когенерация и разрешаването на проблема със събираемостта.

"Сравнявайки средногодишната цена на парното за предходния ценови период и прогнозната за следващия ценови период, намалението е с 14,75%, но ако се сравни цената на парното за май при действащата формулата, разликата е с около 22% ръст. Когато сравняваш несравними цени, се получават такива колизии".

Тасев обяснява, че законодателят е предвидил, че няма абсолютна вероятност за изпълнение на прогнозите, поради което се дава възможност да се върнат приходи, ако се надвзети, и обратно – ако не са довзети, подлежат на събиране.

Според него клиентите по действащата нормативна уредба не са ощетени.

"В резултат на преговори между "Газпром" и ЕК бе постигнато извънсъдебно споразумение, което е доста прогресивно от гледна точка защита на държавите членки на ЕС. Постигна се решение да се пресмятат цените на газа по смесена формула - между котировките на три референтни газови хъба в Европа, спот цените, и нефтения индекс", подчерта той.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
България може да се превърне в Швейцария на Балканите............но на куково лято,....т.е.-когато швейцарците дойдат да управлават страната,може и да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
хубаво е човек като ползва ирония да е интелигентен иначе е смешно за околните, хахахахаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Професорът "експерт" явно е бягал от часовете по химия - иначе щеше да научи, че водородът не расте по дърветата. ---кво да ти кажа.... и добива на така наречения зелен водород и добива на ток от "плочки" са все обект на изучаване от предмета Физика! Та кой е бЕгал от часовете в училище си личи от километри по писанията му, хахахха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Хубаво е човек да помечтае ... Нали от ЕК обещаха да излеят трилиони в тея мечти. Явно и на Тасев му се привидяха едни яхти.Като гледам китаеца с каква бясна скорост копае въглища, явно не вижда потенциал в Тасевските мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... говори за топлофикация софия и за данъчните складове ... :))) за геотермания потенциал и фотоволтаиците 2 изречения ... все пак и това е нещо ... :)))импе ,турците за около 15 години са достигнали капацитет от геотермална енергия почти 2GW и продължават да строят , една централа е средно по 21MW . през 2005 са увеличили 10 (десет) пъти националният бюджет за проучвания . локализирали са геотермалните полета и температурите . направиха в университетите си специалности свързани с геотермалната енергия . и раздават концесии ... :))) ... имат много сериозна база технологична собствена за производство на централите . изчислили са потенциалът си на 14GW и си го гонят ... а за фотоволтаиците мисля че си изпуснал нишката отдавна какво се случва там . специално за теб ще следим търгът за 700MW в португалия за фотоволтаична мощност , щото сме с почти еднакво слънцегреене и разходите за материали и труд у нас са съпоставими с тях , отвориха го оня ден . като приключи ще си пишем пак . и понеже знам , че си личност технологическа и обичаш новостите , това е ферибот работещ на ток и зареждащ се със слънчеви батерии . вози по 75 човека и прави 22 курса на ден , общите разходи на ден са $2,60 за енергия , зат-пат дозарежда от мрежата ... :))) ... https://plugboats.com/this-solar-ferry-in-india-runs-on-2-60-a-day/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
За геотермалството е така - имаме си потенциал. Рекултивираните въглищни терени са рекултивирани за да се ползват по предназначение - за земеделие. Тракийската земя е една от най-плодородните в Европа - и е безумие да наредим по нея черни плочки, пък да внасяме домати, зелета и царевица. За добив на енергия Главното програмистче е измислило природния газ и атомчето. Земята е за да расте храна по нея - черни плочки не се ядат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Професорът "експерт" явно е бягал от часовете по химия - иначе щеше да научи, че водородът не расте по дърветата. Или просто му бутат под масата, за да говори глупости. Не знам да имаме излишък от енергия, че и водород да произвеждаме, особено като спрем въглищните централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
алелуя ... енергиен експер говори официално за геотермален потенциал в БГ ... за възможност да произвеждаме и разпределяме водород в региона ... за фотоволтаични централи на мястото на рекултивирани въглищни терени ... ха ... утре докато си пия кафето ще го изслушам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още