IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Тасев: Либерализацията маха тежестите по договорите с американските ТЕЦ-ове

Прекратяване на договорите с тези инвеститори няма да доведе до нищо и е лош сигнал за инвеститорите, смята експертът

18:22 | 17.05.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прекратяването на договорите с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал, е лош сигнал за инвеститорите и няма да доведе до нищо. Този коментар направи енергийният експерт проф. Атанас Тасев по време на международна конференция, посветена на предизвикателствата пред енергетиката у нас.

Той припомни внесения в 43-то Народно събрание специален закон за прекратяване на договорите с двете централи. Текстовете обаче се отнасят до начина, по който ще бъдат компенсирани инвеститорите, тоест законът е в защита на компаниите, но сигналът към обществото е точно обратният.

Тасев беше категоричен, че с либерализацията на енергийния пазар, която е и един от приоритетите на правителството, ще бъдат премахнати тежестите за енергетиката, които носят дългосрочните договори на двете централи. Експертът призова да се "върви спокойно към изпълнението му".

Според предложения от Световната банка модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар дългосрочните договори ще бъдат компенсирани от т.нар. "договори за разлика". Това означава, че разликата в цената, постигната на свободния пазар, и договорената между инвеститора и държавата, ще бъде покривана от специален фонд.

В модела на банката е предвидено това да бъде Фондът "Сигурност за електроенергийната система" (ФСЕС). Чрез него производителите ще получават разликата, когато цената на пазара е по-ниска от записаната в договорите им, или ще внасят разликата, когато цена е по-висока.

Договорите с американските централи се проверяват от Европейската комисия за наличие на държавна помощ. Искането за извършване на тази процедура беше внесено още през 2014 г. от енергийния регулатор. Ако Брюксел се произнесе, че има недопустима държавна помощ по тези договори, то те трябва да бъдат разтрогнати.

България има обаче и още един пропуск по отношение на тези договори - не е уведомила ЕК при влизането си в общността за наличието на дългосрочните договорки с инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
vankata89
преди 6 години
Да бе страшни инвеститори мани мани. Който иска да инвестира да заповяда и да си търси пазар сам, а не държавата да му го осигурява нали сме пазарна икономика. И не мога да разбера защо се субсидират тези ВЕИ глупости. Значи в САЩ които са много по голям консуматор на електро енерги цените са горе долу като нашите а горивата в пъти по - ниски защото нямат *** акциз, а ние тук с нашия по - нисък стандарт сме по - големи католици от папата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 6 години
ми знам че не е популярно , но цената на инсталирана мощност в т.н. американски централи е общо взето конкурентна , ми толкова струва един съвременен тец и да ще го платим ние през цените на тока , както предходното поколение е платило мощностите в енергетиката до сега . п.п. Просто ми прави впечатление че голям хленч настава като трабва да се плаща нещо - Нов ТЕЦ - хленч , Нов АЕЦ - пак хленч , ВЕИ - вой . Ако предходното поколение не беше се напънало сигурно щяхме да я караме на газени лампи , да не би да трябва ние да платим нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
entera
преди 6 години
Разбираема е позицията на Тасев предвид ролята му като консултант при изготвянето на дългосрочните договори с двете проблемни централи навремето. И да (относно коментар 1), договорите за разлика само заобикалят проблема - може все пак частично облекчение и да се случи според нивата на пазарните цени, но не е това решението. Нали г-н Тасев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
panther
преди 6 години
Системата от язовири продължава да раобти. Тецовете също. АЕЦ-а продължава да е гръбнака на енергийната система въпреки сериозните усилия на политическите oтpепки да го съсипят. Та тези неща са платени.Ние за какво плащаме големите големите сметки, за комисионни на политиците и за пачките на ВЕИ мaфията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
data
преди 6 години
Интересно , дали на поколението на нашите майки и бащи им е било "евтино" да платят системата от язовири , 10-ки тецове и за капак една АЕЦ с 6 енергоблока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Коментари 1 и 2 са много точни! Истината е много проста - Ще плащаме простотията на Костов, Шиляшки, Овчаров, Кунева, Ковачев и прочие до 9-то коляно, а те ще харчат кУмисионните до 10-то. Убиха или подариха лъвски пай от енергетиката, а сметката е само наша! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Тя либерализацията няма да доведе до кой знае какво намаление на цената. Даже по-вероятно е да доведе до увеличение. В януари на борсата стигна 240 лв. мегават при средна годишна около два пъти по-ниска. В Англия през зимата на 2015-2016 е имало момент, в който цената е ударила 2,500 паунда, само за два часа, но все пак малко множко ми се види. Свободен пазар, какво да правиш, особено като капацитета ти е близо до нулата :)https://***.bloomberg.com/news/articles/2015-11-19/how-did-a-u-k-power-plant-get-25-times-the-market-price-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
panther
преди 6 години
"Разликата ще буде покривана от специален фонд" - това да се чете като: пак народа ще плаща, ама по-заобиколно."Наличие на държавна помощ" - на такова високо ниво и при такива суми на задълженията по договорите, това е мекия начин да се каже - корупция за милиони евро, причинила на държавата и народа щети за милиарди евро.ПрокурВатурата, не ви ли е интересно кой и как е подписал тези безумни договори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още