IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията за свободен енергиен пазар е против създаването на платформа за търговия с ток

Подобна платформа, администрирана от КЕВР, нарушава правото на търговска тайна и интересите на търговските участници на свободния пазар, изтъкват от асоциацията

15:13 | 16.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

От Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) не са съгласни със създаването на уеб базирана платформа за сравняване на оферти на свободния пазар на електроенергия, която ще бъде администрирана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), каквото е предложението в Параграф 3 в предлаганите промени в Закона за енергетиката.

„Свободният пазар се базира на почасови цени на електроенергията, а не на количествени измерения за потреблението на даден клиент. Цените се определят индивидуално, в зависимост от конкретния товаров профил на клиентите“, изтъкват от АСЕП. 

Според организацията изискването на ценови оферти от търговците единствено на база количествени критерии като годишно потребление, е „неприложимо и би изкривило пазарната информация“, публикувана на тази платформа. Офертите са необвързващи, няма никаква гаранция, че условията по тях ще бъдат спазени и заложени в договора за доставка, което значи, че могат да се използват спекулативно от недобросъвестни търговци с цел подвеждане на клиенти, добавят от АСЕП.

„Пазарът на едро е трудно предвидим, цените са динамични и дори предвиденият ежемесечен срок за актуализиране на ценови предложения от търговците е трудно изпълним. В практиката, сроковете за приемане на конкретните условия по оферта за договор за доставка са значително по-кратки, често в рамките на 2 до 3 работни дни, имено поради високата динамичност“, коментират от Асоциацията.

Оттам възприемат като нарушаване на правото на търговска тайна и интересите на търговските участници законовото задължаване за публично публикуване на ценовите оферти за доставка на електрическа енергия, както и договори с динамични цени.

АСЕП счита, че подобна информационна платформа може да съществува единствено на доброволни начала и внедряването на всякакви законови задължения и санкции за търговци, е напълно неприложимо. Освен че затруднява излишно работата на регулатора и на търговските участници, няма да бъде в интерес на потребителите, защото те ще имат достъп до ценови оферти, които не отговарят на индивидуалните им специфики и най-вероятно на пазарните условия.

Асоциацията възразява и срещу Параграф 13 от законопроекта, определяйки условията в него като непазарна интервенция в пазар за свободно договорени цени.

„Предложената промяна затвърждава статуквото и осигурява тези потенциални клиенти… да бъдат почти запазени само и единствено за крайните снабдители, които ще ги обслужват в качеството си на търговци. С предложените промени на практика се въвеждат законово пречки пред останалите търговци на електрическа енергия,… които са различни от крайните снабдители“, подчертават от АСЕП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още