IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АОБР: Липсва национален подход за устойчиво развитие на основни сектори за България

Асоциацията разкритикува отхвърлянето на законопроекта за на МС за предоставяне на държавна помощ за компенсиране на индиректни разходи за емисии в цените на тока

21:51 | 28.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Липсва национален подход и визия за устойчиво развитие на основни сектори с огромно значение за суровинната независимост на Европейския съюз (ЕС) при прехода към нисковъглеродна икономика, особено в енергетика и транспорт, заявиха в отворено писмо до българския министър-председател от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

Писмото е свързано с отхвърлянето от страна на Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание на законопроекта на Министерски съвет за предоставяне на държавна помощ за компенсиране на индиректни разходи за емисии в цените на електрическата енергия в резултат от европейските политики по промени в климата. 

Според АОБР този „неотговарящ на европейските политики и практики“ акт говори за „незачитане на европейското законодателство“ и за неинформираност относно практиката по прилагане на схемата от страните членки на блока.

Отхвърлянето на проекта представлява „лош сигнал“ към големите чуждестранни стратегически и национални инвеститори, влизащи в обхвата на допустимите за подпомагане сектори, посочват още от асоциацията.

В писмото АОБР добавя, че решението на депутатите само за минути е успяло да превърне в „отпадък“ разработката на проекта, който е подкрепен от всички заинтересовани министерства и работодателски организации.

АОБР допуска, че мотивите зад това решение са „страх от обществената реакция на неверни, манипулативни и безотговорни твърдения в медиите за ръст в цените на електроенергията, породени от прилагане на законопроекта, останали без отговор от компетентните страни“.

Според организацията по този начин се прехвърля отговорността за ръста в цените на бизнеса и се отклоняват обществените нагласи от реалните причини.

От АОБР предупреждават, че последиците от това решение ще се изразят в унищожаване на потенциала на българската индустрия, намаляване на нейната конкурентоспособност, преместване на производствата, спад в инвестициите и влошаване на социалните придобивки и разходите за труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още