IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Живков: Дори не сме близо до финала на газовата връзка с Гърция

Проектът се бави повече от 12 години, припомни депутатът Мартин Димитров

12:16 | 10.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Андрей Живков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Андрей Живков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Все още не сме близо до финалната фаза на новата газова връзка с Гърция - IGB, коментира по време на парламентарния контрол в Народното събрание служебният енергиен министър Андрей Живков. По негови данни около 70% от работите по проекта са приключили, което означава, че вероятно строителството няма да приключи до 31 декември 2021 година.

Опасенията на Живков са, че ще има забавяне и по отношение на датата за въвеждане в експлоатация на газовата връзка - 1 юли 2022 година.

Затова и българската страна ще потърси начин да се активира клаузата за финансова неустойки - по договор те са в размер на 90 хил. евро на ден, но не повече от 10% от общата сума по договора, който е малко над 140 млн. евро.

От информацията на българския акционер в проектната компания ICGB - Българския енергиен холдинг (БЕХ), темпът на работа е "критично незадоволителен", има множество дейности за приключване и забавяне на доставки, например за кранови връзки, както и на оборудване за измервателната станция в Комотини.

Живков обясни, че едва 13% от дейностите по изграждането на измервателната станция в Комотини са приключени. За аналогичното съоръжение в Стара Загора са извършени 56% от дейностите. Не са положени всички тръби, не са извършени нито тестове, нито рекултивация по трасето, добави енергийният министър.

Пред народните представители той поясни, че са правени опити за търсене на съдействие от гръцките власти, но засега усилията са без отговор.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров призова своите колеги за активна позиция и предложи депутатите да възложат като приоритет на новия енергиен министър работа по проекта. България точно сега има нужда от разнообразяване на доставките на природен газ, когато Европа е изправена пред енергийна криза, категоричен беше Димитров.

Той припомни, че проектът се бави вече 12 години и направи сравнение със Суецкия канал, който е прокопан на ръка за 10 години.

Преди дни от ICGB съобщиха, че са получили поредния транш по заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Средствата са отпуснати след одит, който не е показал нарушения по проекта, обясниха още от компанията.

ICGB подписа договор за заем с ЕИБ през 2019 година, като стойността му е 110 млн. евро, обезпечен с държавна гаранция от страна на България. След поредния транш от 30 млн. евро, на компанията ѝ остават за усвояване около 20 млн. евро, които вероятно ще бъдат отпуснати през второто тримесечие на 2022 година. Тези средства ще бъдат използвани за покриване на разходи по доставки и оборудване, уточниха още от проектната компания в съобщение до медиите.

В началото на ноември Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде лиценз за пренос на газ през новата газова връзка на проектната компания. Аналогичната процедура в Гърция още не е започнала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина си за пcиxиaтър. Човек който не може да пресметне, че 250$ са 1000 куб метра азерски газ са много по-малко от 900$ за 1000 куб метра руски, се нуждае от точно такъв специалист. Колкото до русия не че е виновна, тя само плаща. Плаща на Дoган и Пеeвски в България и те успешно саботираха диверсификацията. Явно плаща и на гръцката страна. Какво ще изгубят изпълнителите - евентуално 14 млн, които газпром с радост ще покрие а вероятно и надплати. Защо ли? Ами защото русия щще спечели между 500 000 000 и 1 000 000 000 $, поради невъзможността да се достави по-евтина газ. Сега е моментът да запитам(риторично) президента, след като русия печели кой губи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
В статията всъщност се изяснява, че гръцката страна бави процеса на изграждане на газовата връзка. Щото вероятно тя няма интерес от нея, а не ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
А газова връзка с Азия няма ли да направим? Щото там газията е много по-евтина от руската. Що се халосвате, че причината за високите цени на природния газ по света са по причина на "Газпром"? Вместо да си оправим атомната енергетика, се водим по акъла на неспециалисти. Ние имаме ли наши собктвени национални интереси или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още