IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако потоците на газ в региона се променят, България ще търси алтернативен маршрут

Според Делян Добрев алтернатива е ново трасе от Провадия до Сръбската граница

14:30 | 17.06.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако потоците на газ в региона променят посоката си, България ще се изправи пред предизвикателството да преустанови транзита на газ от юг на север. Алтернативата за страната ни е да се изгради ново трасе от Провадия до Сръбската граница. Това коментира за Радио „Фокус“ председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

„Ако в Турция се построят две тръби с проект от Турски поток с руски газ, това означава, че в Турция ще има повече газ и се създава възможност за България през съществуващата инфраструктура и съществуващите транзитни газопроводи, разбира се с подобрение и разширение на мрежата, да транзитира излишни количества от Турция", заяви Добрев.

"Независимо дали ще е полски газ или азерски газ след 2020 г., такава възможност ще има. Ние трябва да сме готови да настроим системата към новите обстоятелства, така, че да продължим да бъдем транзитен център за Балканите и за Европа“, обясни Делян Добрев.

Той обобщи, че пред България стои предизвикателството да се задържи като газов транзитен център и след 2019 г., когато е възможно споразумението между Русия и Украйна за транзит на газ да не бъде преподписано, а количествата да бъдат отклонени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 6 години
Изпусни питомното, та гони дивото.Трудно се мисли с тиква на раменете. Как да схванат горките, че набутват територията в огромни разходи, които иначе щяха да са чист приход? И това само за едното потупване по опашчицата. Гну сссс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 6 години
Боли *** фара за Сашовите. Ама тия Рашовите много силен вятър ги духа, на бял кон(кобила) качени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
Сашови не са вездесъщи Стоене, като гледам да не стане така, че всички да въведат санкции на Краварите дружно ?!...... То бива бива да се налагат ама ше го попушат в един прекрасен ден .....Energie-Krieg: Deutschland droht USA mit Gegen-Sanktionenhttps://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/06/17/energie-krieg-deutschland-droht-usa-mit-gegen-sanktionen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 7
Dimat
преди 6 години
Абе,може ли този "корифей на малоумието" да обясни каква ще е тази "връзка" от Провадия до Сърбия?!Да не би там да е открит един нов "Парс"(южен и северен,все при нас) и да бълва газ? Или може би ще изнасяме по тръбопроводи провадийска сол?! Ама тръбите все ни заобикаляли!Как така бе,има едно гениално решение.Щом на Земята всички тръби ни заобикалят,давайте да насочим една тръба към Луната,след това към Марс и оттам,колко му е,скок направо до газовите гиганти,Юпитер и Сатурн!Газ да искаш.Даже ще произвеждаме синтетичен мозък,който да замени нефункциониращия "естествен" на аборигените,че белким им дойде "акъла",да хванат една гьостерица и да изметат "национално отговорния елит",дето все плещи глупости,"строи" конектори,възли и х-Ъ-Ъ-бове и краде,като за последно!!!!Ех,Стадо,Стадо-о-о!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 6 години
Обясни по-точно какво да гледа на Северен-2? Не само че не се строи, ами САЩ май ще въвеждат санкции против компаниите които искат да участват. А от санкциите на Америка се бои дори и най-голямата руска държавна банка-Сбербанк. Затова и не открива клонове в Крим. Ама то кой да чете-majna писатель, majna не читатель!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Празна ти е главата ...виж само Северен 2 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 19
lyusien
преди 6 години
Нищо няма да се промени след 2020 г Русия ще продължава да изнася природен газ за Европа през Украйна което значи и през България Русия няма пари да строи нови газопроводи които отгоре на всичко маже да се окажат празни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още