IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ пита премиера за скока в цената на тока за индустриалните потребители*

Въпрос на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена

10:34 | 04.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пита премиера за неаргументираното повишаване на цената на електроенергията в страната за индустриалните потребители. Въпрос на време е високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена. Това се посочва в писмо на работодателската организация до премиера.

Вече месеци наред наблюдаваме неаргументирано повишаване на цената на електроенергията в страната, пише в писмото на АИКБ. И припомнят, че нееднократно са сигнализирали за абсурдни и видимо непазарни отклонения в търгувани количества и цени на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), включително и при директни сравнения на дългосрочни продукти и резултати от сегмент „ден напред“ с количества и цени на румънската борса OPCOM и унгарската борса HUPX.

От асоциацията припомнят, че от юли т.г. КЕВР определи прогнозна годишна пазарна цена за базов товар за периода 01.07.2018 г. – 30.06.2019 г. в размер на 70 лв./Mwh след анализ на търговските резултати на гореспоменатите три борси, както и при прогноза за цена на дългосрочните продукти на БНЕБ за периода 01.07.2018 г. - 30.06.2019 г. в интервала 72,00 – 75,00 лв./MWh. В действителност резултатите след август 2018 г. не само че показват значителен ръст над прогнозираното, но през последните седмици и дни цените на електроенергията за свободен пазар у нас буквално се взривиха, за да достигнат абсурдните нива от 250-275 лв./MWh. Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, посочват от АИКБ.

Според индустриалците твърдения на ресорни управляващи сектора, че това е само резултат от пазара, са или съзнателно изричани неистини, или напълно недопустима некомпетентност. Цените, на които сме свидетели, са резултат и на системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители – без претенции за изчерпателност, като се започне от недалновидно управление на държавната енергетика в частта добив и производство, мине се през непрозрачни интереси при резервиране на мощности и се стигне до елементарното „хитруване“ за компенсиране на високи цени за емисионни квоти, изземвайки ресурс от крайните индустриални потребители, чрез манипулирано ограничено предлагане на електроенергия.

От АИКБ смятат, че е въпрос на време високите крайни цени на електроенергия да се прехвърлят и към битовите абонати през регулираната цена. От асоциацията вече получават сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности и настояват за навременни енергични и конкретни действия.

Цените на енергийната борса зависят от кандидат-купувачите и кандидат-продавачите на електроенергия, каза пред БТА изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ Константин Константинов* по повод изпратеното писмо.

"Цените, които се публикуват, са резултат от подадените обвързващи оферти на купувачите и продавачите", уточни Константинов. По думите му БНЕБ е само посредник между купувачите и продавачите на електроенергия и цените по никакъв начин не зависят от борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още