IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ дава броени дни на правителството за старт на реформите в енергетиката

Ако до 21 февруари организацията не види действия, ще поднови исканията си за оставка на енергийния министър

17:31 | 12.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството трябва да започне обещаните реформи в енергетиката до 21 февруари 2018 година или в противен случай Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще започне преговори с другите работодателски организации за подновяване на исканията за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова и за протест срещу по-високата цена на тока.

Решението е взето на заседание на Националния съвет на АИКБ, съобщават от Асоциацията в позиция до медиите.

На 6 февруари на среща между работодателите и правителството бяха обещани няколко промени в сектора, сред които излизането на свободния пазар на зелените производители и когенерациите, като разликата между пазарните и преференциалните цени ще се покриват от договори за разлика.

Другото обещание на управляващите е да се ревизират договорите с американските централи, технологичните разходи за разпределителните дружества да се купуват от борсата, а държавните централи да пуснат по-гъвкави пакети на пазара.

На 9 февруари по време на парламентарния контрол Теменужка Петкова съобщи пред депутатите, че все още няма становище на Европейската комисия по жалбата за недопустима държавна помощ за AES Гълъбово и КонтурГлобал, изпратена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране преди няколко години.

По време на днешното си заседание ръководството на АИКБ изразява и подкрепата си за измененията на приетия на първо четене законопроект на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. По думите на председателя на асоциацията Васил Велев процесите по трудова миграция трябва да се анализират и управляват, а не да се отричат.

Работодателската организация отчете сериозен недостиг на квалифицирани работници вследствие на големия брой пенсиониращи се лица и все по-малкия брой младежи, които завършват средно образование. Необходимостта от облекчаване на достъпа до работа в България е крайно наложителен, тъй като се очаква в средносрочен план тази тенденция да продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още