IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" въведе в експлоатация съоръжението за плазмено изгаряне

Технологията позволява преработване на отпадъците с минимален риск за радиоактивно замърсяване

17:47 | 10.07.18 г.
<p>
	Извеждане от експлоатация на първите четири блока в АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. <em>Снимка: ДП РАО</em></p>

Извеждане от експлоатация на първите четири блока в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: ДП РАО

Съоръжението за плазмено изгаряне на ниско и средни радиоактивни отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" вече е в експлоатация, съобщават от ДП "Радиоактивни отпадъци". Чрез тази технология значително ще бъдат намалени отпадъците от централата.

Съоръжението е изградено от консорциум между испанската Iberdrola Ingeniería y Construcción и белгийската Belgoprocess, която е доставчик на технологията. Общата му стойност е около 31 млн. евро, като 30% от тях са национално финансиране, а 70% от Международен фонд "Козлодуй".

Съоръжението за плазмено изгаряне е с производителност до 250 тона годишно. В състояние на плазма металите се разтопяват и окисляват, обясняват от ДПРАО.

Така бетонни отпадъци, пясък, неорганични материали, изолации (минерална каменна вата и азбест), се разтопяват и се преобразуват в химически инертна и аморфна стъкловидна шлака. Течностите и органичните материали се изпаряват, така че крайният продукт е неорганичен.

Технологията позволява преработване на отпадъците с минимален риск за радиоактивно замърсяване. Тъй като крайната форма на отпадъците не съдържа органични вещества и течности, тя ще отговаря на изискванията за качество и устойчивост при дългосрочно съхранение или погребване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още