IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" ще получи новия лиценз за експлоатация на V блок на 3 ноември

Фирмата производител няма забележки как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене", гарантират от НЕК

21:16 | 19.10.17 г.
<p>
	АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Investor.bg

Лицензът за удължаването на срока за експлоатация на V блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде връчен на 3 ноември, стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика. Сегашното разрешително за работа изтича на 5 ноември.

На заседанието в Народното събрание беше отчетена готовността на енергийния сектор за зимния сезон.

Дейностите по удължаване на експлоатацията по другия работещ блок - VI,  в централата също се движат по план, отчете Иван Андреев пред депутатите. Той уточни, че се водят преговори с Националната електрическа компания (НЕК) за закупуване на част от старото оборудване за АЕЦ "Белене", което беше произведено от "Шкода". Този реактор беше купен от Русия и в момента работи  в АЕЦ "Калинин", но руската страна не е взела цялото оборудване.

Един от най-важните елементи е ротор, който ще осигури възможността пети блок на АЕЦ "Козлодуй" да увеличи мощността си до планираните 104% от инсталираната мощност на реактора.

В момента старото оборудване се оценява и предстои да бъде сключена сделка с АЕЦ "Козлодуй", коментира пред журналисти директорът на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев.

Той съобщи още, че за съхранението на оборудването, което сега идва от Русия за АЕЦ "Белене" ще бъдат използвани български експерти. "НЕК има огромен опит за съхраняване на оборудване", категоричен беше той и допълни, че в момента се водят преговори с руската страна именно за уточняване на подробностите около тази дейност.

Средствата за съхранение ще са в пъти по-малко, ако го извършва НЕК, а не руската страна. Нужни ще бъдат 12-15 експерти. 

НЕК е съгласувала всички условия къде и как да бъде съхранявано оборудването за двата реактора с производителите, обясни още Илиев. Неговият коментар е по повод изнесените по-рано тази седмица данни от Румен Овчаров, че оборудването не се съхранява правилно и това може да го направи негодно за използване.

Илиев обаче обясни, че предписанието на производителите са оборудването да бъде покрито с навес, но заради силните ветрове в района ще бъдат направени "оранжерии", които ще бъдат изградени, когато дойдат всички части. За изграждането им ще бъде обявена обществена поръчка.

Преди седмици фирмата производител са били на площадката и не са имали никакви забележки относно начина на съхранение на оборудването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още