IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Тасев: Сътрудничество за “Белене“ вероятно ще предопредели избора на инвеститор

Успешната реализация на проекта ще зависи от това консорциумът да получи нисколихвено кредитиране, заяви енергийният експерт

10:09 | 19.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Постигнатото договаряне за сътрудничество между руската компания „Росатом“, френската Framatome SAS и американската General Electric в рамките на процедурата по избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ вероятно ще предопредели крайното решение, заяви пред БНТ енергийният експерт Атанас Тасев.

Консорциумът е особен вид договорно обединяване на субекти за постигане на определена цел, което дава възможност всеки да запази юридическата си самостоятелност, но да добави своите предимства при участие във формирането на общия критерий, коментира Тасев.

По думите му никой без Русия не може да изработи този проект, тъй като тя държи контролния пакет. За „Росатом“ беше ясно, но важното е, че той взема доставчиците за не ядрената част. Сега те участват със стоков кредит и облекчават схемата за финансиране на Росатом", коментира още той. 

„При това положение, ако спечелят търга, а те очевидно ще спечелят търга, следва следващата фаза. Този консорциум ще се влее в проектната компания „Белене“, ще внесе собствен капитал, ще апортира това, което до момента се води българска част, след което ще се явят на международните пазари, за да получат кредитиране“, поясни Тасев, като добави: „Кредитирането е изключително важно за икономическите параметри за сделката, защото ако получат нисколихвено кредитиране, проектът ще бъде успешен“.

От друга страна експертът по енергийните въпроси Иван Хиновски отхвърли твърденията на Тасев, посочвайки, че за момента не съществува никакво търговско споразумение между трите компании.

„На сайта на "Росатом" е обявена една страница с информация, че това е меморандум за разбирателство. Няма никакви търговски обвързаности между страните. Между това и истински консорциум минават години“, поясни Хиновски, добавяйки: „Във Финландия бяха необходими 5 години за сформиране на консорциум след подписване на меморандум, докато в Унгария – 2-3 години“.

По неговите думи това е изключително рисково за страната ни начинание.

„Ние се борим с картели, а в случая за „Белене“, сме свидетели на картелно споразумение. Изчезва всякаква "конкурсност" на проекта. Другите двама участници (в процедурата по избор на стратегически инвеститор) нямат шанс без подкрепата на главния конструктор „Росатом“, без „Гидропрес“ (дъщерно дружество на „Росатом“ – бел. ред.), която е подизпълнител на „Атомстройекспорт“, коментира още Хиновски.

Според Тасев „Белене“ е един мегапроект, който съществува от много години. Той припомни, че през 2018 г. беше отменен мораториума от 2012 г. върху проекта.

„Тогава бяха дадени правомощия на министъра на енергетиката да преговаря при следните условия – никакви държавни гаранции и никакво държавно стимулиране“, подчерта Тасев.

По неговите думи „Росатом“, Framatome и General Electric ще трябва да работят в условията на тези ограничения. Тези компании ще носят рисковете около проекта като собственици в следващите етапи.

„Действително, това е картел, но ограничителните условия, които нашият парламент е поставил, ще ги накара (компаниите) да действат пазарно“, изтъкна Тасев.

Според него необходимо още много време преди „да се стигне до финала“, тъй като трябва да се оцени наличната документация, трябва да се види дали тази апортна вноска, която предлага България в размер на 1,5 млрд. евро, е в същият размер, защото това ще определи дяловото участие на страната.

Разходите по проекта могат да достигнат 10 млрд. евро, според определения бюджет, заяви Тасев. Хиновски оспори това твърдение, посочвайки, че проектът „Белене“ ползва за прототип този на унгарската АЕЦ „Пакш“, където сумата достига 12,5 млрд. евро, включващи държавен заем и плащания на гаранции и лихви.

Тасев посочи, че унгарският проект е скъп, тъй като цените, по които се продава оборудването, което има дълъг цикъл на производство, е на новите цени, които са два пъти и половина по-високи от старите, с които работи България по „Белене“.

„Много е важно да видим дали тези 1,5 млрд. евро ще бъдат признати, защото, ако приемем, че 70% ще бъдат кредит, а 30% самоучастие, с тези 1,5 млрд. евро ние можем да претендираме за почти 50% участие в бъдещото акционерно дружеството, което ще експлоатира (централата). И то ще дава много по-големи гаранции“, изтъкна Тасев.

По неговите думи за реализирането на „Белене“ ще се необходими 10 години, докато Хиновски е на мнение, че това е минимумът за реализиране на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Няма първо, второ. Като кажат, че ще се строи, ще се строи. Ти си ги смятай първо, второ, трето ... С фотоволтаиците същата работа. Ако кажат да се строят, ще се строят. Не случайно едно време субсидията беше 500-600 лв. за МВ от слънце. Всичко е въпрос на политика и колко кинти могат да се смъкнат от хорския гръб. Нищо лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ако беляНЕ беше възможен проект , досега щеше да е построен ... това първодокато се нагласят да започнат , токът от фотоволтаци + батерия за 8 часа ще струва по-малко от колкото този от козлодуй в момента ... това второкакво става с хранилището за високо радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво ... ?! ... какво ли питам , то още първият етап на онова за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци не е готов ... това третота цената за съхраненение на отпадъците ще я калкулираме ли последно в токът или на общо основание от бюджета ще се вади ... :))) ... и ще се лежи на мантрата за евтиния ядрен ток ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още