IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

793 хил. лева са разходите на "Южен поток България" от началото на годината

Макар и замразен, по проекта има разходи за дейности, договорени през минали години, обясни енергийният министър Теменужка Петкова

15:45 | 03.06.16 г.
793 хил. лева са разходите на "Южен поток България" от началото на годината

От началото на годината общите разходи на "Южен поток България" са в размер на общо 793,1 хил. лева, става ясно от писмен отговор на енергийния министър, публикуван на сайта на Народното събрание. Около 213 хил. лева от тях са за заплати за работещите на трудов и граждански договор.

Разходите намаляват значително в последните месеци. В първите три месеца на годината проектната компания е имала разходи в размер на средно около 200 хил. лева месечно. През април и май обаче те намаляват до съответно 95,6 хил. лева и 84 хил. лева.

От справката, която Теменужка Петкова е изпратила на депутата Настимир Ананиев, става ясно още, че от март насам в компанията работят осем души - шестима на трудов и двама на граждански договор. През януари служителите в проектната компания са 18 и всички те са работели на трудов договор. В следващия месец работещите са намалели до 17.

Намаляването на персонала е започнало още през 2015 година, стана ясно от думите на Петкова по време на парламентарния контрол днес. 

През 2015 година са направени плащания за дейности, договорени през минали периоди, които са в размер на 4,5 млн. лева. Петкова даде за пример плащането за Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС). Изпълнителят е приключил дейностите по договора още през 2013 година, но до лятото на миналата година е имало съдебни процедури по обжалването. Така плащането за дейностите по ОВОС е било направено през миналата година, когато реално проектът вече е замразен от руска страна. 

Петкова беше категорична, че проектната компания има много ценни активи, важни с оглед на концепцията за диверсификацията на източниците на природен газ, както и за реализацията на идеята за изграждането на газовия хъб "Балкан". 

Капиталът на "Южен поток България" е 200 млн. лева, като българската част е в размер на 100 млн. лева, които са изтеглени под формата на заем от "Газпром" през юли 2014 година. Предстои да бъде обсъдено между акционерите в предприятието - Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром", бъдещето на този заем и въобще на цялата проектна компания, допълни още енергийният министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още