IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

658 млн. лв. инвестиции планира "Булгартрансгаз" до 2019 г.

Дружеството разчита на нов газопровод от Русия за реализация на концепцията за газов хъб "Балкан"

13:54 | 15.07.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В периода 2016 – 2018 година газопреносната компания „Булгартрансгаз“ планира да вложи общо 658,4 млн. лева в годишните програми за прединвестиционна подготовка и за инвестиции. Това е записано в десетгодишния план за развитието на компанията, изпратен за одобрение до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Булгартрансгаз“ планира в следващите години да развие националната и транзитната мрежа, както и да удвои капацитета на газовото хранилище в Чирен. Компанията ще модернизира компресорни станции и ще строи нови отклонения на газопреносната мрежа до отделни градове, което има за цел да ускори газификацията в страната.

От компанията посочват ключовите проекти, върху които ще съсредоточат вниманието си до 2025 година – изграждането на газовите връзки със съседните държави, което ще е от ключово значение за подобряване на сигурността на доставките на природен газ в страната. Увеличеният капацитет на „Чирен“ до 1 млрд. куб. метра пък е от интерес не само за страната, а и за сигурността на доставките в целия регион, посочват още от компанията.

Компанията обмисля и изграждането на ново хранилище в подходящи геоложки структури – изчерпаните находища на сушата и в Черно море. Изграждането му и въвеждането му в експлоатация би отнело най-малко 7-8 години, е записано още в плана.

„Булгартрансгаз“ разглежда още и възможността за реализацията на газовия хъб „Балкан“. Концепцията обаче се основава на възможността да има нова реална физическа точка на природен газ край Варна – тоест там, където трябваше да бъде изграден „Южен поток“. В момента обаче този проект е замразен. Идеята за газоразпределителен център в България се подкрепя от „стратегическото географско разположение на България“, както и от добре развитата инфраструктура и проектите за междусистемни връзки с Румъния, Турция, Гърция и Сърбия.

Припомняме обаче, че с изключение на връзката с Румъния, която след тригодишно забавяне трябва да бъде довършена към есента на 2016 година, останалите връзки все още не са започнали да се изграждат.

От „Булгартрансгаз“ посочват и възможните източници на природен газ – нов газопровод от Русия, местния добив в шелфа на Черно море, както и Румъния, Южния газов коридор и LNG терминалите в Гърция и Турция.
Като проект с важен потенциал за страната ни се разглежда още и международният газопровод Eastring, който планира връзката между газопреносните мрежи на Словакия, Унгария, Румъния и България.

Като цяло от газопреносната компания очакват, че потреблението на газ в България, а и в региона, ще расте. У нас през 2015 година потреблението достига 2,96 млрд. куб. метра, което е ръст от 10,5% спрямо 2014 година. Причината за това са ниските цени на суровината и търсенето от страна на промишлеността. През следващите години се очаква тенденцията да се запази, като се разчита и на увеличаване на дела на битовата газификация.

Местният добив обаче значително намалява. Находищата се изчерпват и през 2015 година са доставили едва 78 млн. куб. метра природен газ, или 2,6% от потреблението. Останалите количества са дошли от Русия и то само през един маршрут – по трасето през територията на Украйна, Молдова и Румъния. Според анализите спирането на потока през това трасе значително ще затрудни покриването на потреблението на газ в страната.

Пикът на местния добив е през 2011 година. Тогава находищата в страната са доставили 443 млн. куб. метра природен газ, което е покрило 14% от общото потребление в страната тогава. В следващите години обаче добивът непрекъснато намалява.

Анализът на работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за дейността на „Булгартрансгаз“ през 2015 година показва от своя страна забавено изпълнение на програмите за прединвестиционна подготовка и инвестиции. Изпълнени са едва 59% от мерките, като най-голямо е забавянето по отношение на плановете за разширяване на капацитета за съхранение на природен газ.

През миналата година приходите на компанията растат с почти 3% спрямо 2014 година и достигат до 391,6 млн. лева. Разходите пък намаляват с почти 3 на сто до 288,1 млн. лева. На базата на тези данни от КЕВР заключават, че финансовото състояние на „Булгартрансгаз“ е стабилно и може да изпълни плановете за следващите години.

Докладът за развитието на газопреносната компания ще бъде обсъден по време на обществено обсъждане в КЕВР през следващата седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още