IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4,2 млн. европейци са заети на пълен работен ден в зелената икономика

Секторът отчита значително по-бърз растеж на работните места спрямо другите индустрии благодарение на ВЕИ

10:35 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към края на 2014 година 4,2 млн. европейци работят на пълен работен ден в икономическия сектор „Околна среда“, показват данни на Евростат, публикувани във връзка със започващия днес форум „Зелена седмица“, който се провежда в Малта.

По-голямата част от тези работни места – около 60%, са свързани с опазването на околната среда. Останалите са свързани с дейностите по управление на ресурсите.

Според данните на Евростат заетите в този сектор в България към края на 2014 година са почти 32 хил. души. Най-голям е броят на работещите в сектора на околната среда в Германия – почти 505 хил. души.

От статистиката е видно, че заетостта, свързана с околната среда в ЕС, расте по-бързо, отколкото в останалите икономически сектори – 49% повече работни места спрямо 6% в периода 2000 – 2014 година. Причината за ръста на работните места в зелената икономика са основно усилията за по-доброто управление на енергийните ресурси и по-точно - производството на електроенергия от възобновяеми източници (вятърни или соларни централи).

В допълнение нови работни места за Европа носи и производството на инсталации за отопление и за енергийни спестявания.

Статистиката на Евростат обхваща първите години в бума на ВЕИ сектора в Европа. В последните години обаче инвестициите във възобновяеми източници се отдръпват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още