IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,37 млн. лева разходи за балансиране очаква "Булгартрансгаз" за година

Изчисленията са във връзка с новата методика за пренос и транзит на природен газ

17:05 | 12.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгартрансгаз" ще има нужда от 1,37 млн. лева за покриване на дисбалансите при доставките на природен газ през следващите 12 месеца. Това предвижда компанията в своето заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предложението е разходният компонент да бъде в размер на 0,78 лева за мегаватчас. Този размер ще бъде в сила за газовата година, приключваща на 31 септември 2018 година. Така ще бъдат покрити необходимите разходи за балансиране, които по изчисленията на компанията са в размер на 1,37 млн. лева, а сумарно годишният дисбаланс ще бъде в размер на 1,76 млн. мегаватчаса, или 165,6 млн. куб. метра газ до 30 септември 2018 година.

Заявлението на "Булгартрансгаз" беше разгледан по-рано днес в енергийния регулатор. Промяната в разходния компонент на цената на газопреносната компания се налага заради новият входно-изходен тарифен модел за пренос и транзит на природен газ.

Новата методика предвижда въвеждане на отделни тарифи за различните входно-изходни точки за внос и износ на газ, в съответствие с периода на закупуване на капацитет – годишен или месечен. Въвеждането й е част от изискванията на ЕС, а България е последната страна от общността, в който моделът още не работи.

По време на общественото обсъждане, което се излъчваше във видеосистемата на регулатора, новата методология беше критикувана от представителите на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Зам.-председателят на Управителния съвет на федерацията Пола Найденова отбеляза, че не е спазено изискването на Методиката за определяне на дневна такса за дисбаланс, съгласно което заявлението за утвърждаване на разходна компонента на цената на природния газ за балансиране трябва да бъде внесено 55 дни пред началото на новата газова година.

Тя коментира и големия дял на разходите за заплати, който се включва като част от обсъждания разходен компонент.

От "Булгартрансгаз" от своя страна обясниха, че на този етап още нямат практика при прилагането на методиката в реални условия. Според представителя на компанията налагането на таксата за дисбаланс ще спомогне за по-добра дисциплина на ползвателите на услугите на компанията.

Новата входно-изходна система на пазара на природен газ и отражението й върху крайната цена на суровината притесни бизнеса и те поискаха среща с енергийния министър в началото на месеца. Тогава от "Булгартрансгаз" бяха категорични, че методиката ще оскъпи суровината с между 0,37% и 2,4% за различните видове консуматори.

Енергийният регулатор ще вземе крайно решение за размера на разходния компонент на закрито заседание, насрочено за 29 септември, съобщават още от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още