IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 компании заявиха желание да доставят тръбите за IGB

Сред подалите оферта в процедурата с прогнозна стойност 60 млн. евро е и българската "Топливо - 2"

17:50 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Десет фирми, сред които и българската "Топливо - 2" ЕООД, са заявили желание да доставят тръбите за изграждането на новата газова връзка с Гърция (IGB), съобщават от Министерството на енергетиката. Проектът трябва да свърже България с проекта за Южния газов коридор, по който в Европа ще влиза газ от Каспийския регион. 

Обществената поръчка беше обявена в края на 2017 година, но беше спряна след обжалване през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В началото на седмицата процедурата беше подновена.

След отварянето на офертите стана ясно, че оферти са подали:

1. Jindaw SAW Ltd.;
2. JSC "Zagorsk Pipe Plant";
3. Welspun Corp. Limited;
4. Salzgitter Mannesmann International GmbH;
5. Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш;
6. Umran Celik Boru Sanayii A.S;
7. Erciyas Celik Boru Sanayi A.S (Erciyas Steel Pipe Co);
8. Топливо -2 ЕООД;
9. Korinth Pipeworks S.A Pipe Industry S.A;
10. Public Joint Stock Company "Chelyabinsk Pipe Plant".

Прогнозната стойност на проекта е 60 млн. евро, става ясно от документацията на проектната компания по газопровода ICGB. Участниците ще бъдат селектирани на два етапа: първо те удостоверяват съответствието с критериите за подбор, а след това се подават и оценяват същинските оферти. Конкретният изпълнител ще бъде избран до края на юни.

В края на 2017 година беше обявена и обществена поръчка за избор на консултант по проекта, но заради обжалване процедурата е спряна. През април ще бъде даден старт и на търга за избор на изпълнител на проекта. Очакванията са, че символичната първа копка на газовата връзка ще бъде направена през лятото.

"Радвам се, че в процедурата кандидатстват толкова много компании – това е знак, че е осигурена максимална публичност и прозрачност", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след отварянето на офертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още