IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо протестират хората от Америка до Зимбабве?

Улицата заменя парламента като основна арена за опозиция

19:40 | 20.08.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Музикантите от Беларуската държавна филхармония пеят срещу фалшивите избори в страната. Жени в бяло протестират с цветя. Един от скорошните митинги в Минск беше най-голямата демонстрация в историята на страната, пише Саймън Кюпър за Financial Times.

Да живее белоруската революция. Но това, което се случва там, е само част от глобалната протестна тенденция, прекъсната само за кратко от Covid-19. През изминалата година видяхме почти безпрецедентно голяма вълна на протести - от Хонконг през Ливан до Минеаполис. Преживяваме 1968 г., но в по-голям мащаб: почти неизменно спокойната улица заменя парламента като основна арена за опозиция. Тенденцията обхваща както богати, така и бедни страни, демокрации и диктатури, пише Ричард Йънгс в „Гражданският активизъм: Нова надежда или фалшива зора за демокрацията?”. 

Протестите и днешното поколение силови лидери предизвикват нарастващо недоволство, като се сблъскват помежду си. През 2016 г. индексът на социалните вълнения на Международната организация на труда достигна рекорден връх спрямо 40-годишното средно ниво на протести. Тогава първата година на Доналд Тръмп като президент доведе до нов рекорд на протестните шествия в САЩ, докато той не беше подобрен тази пролет от по оценки 15-26 милиона американци, които демонстрираха след убийството на Джордж Флойд от полицията.

Протестиращите загубиха по-голямата част от битките си през последното десетилетие, но продължават да надграждат. Те са много различни от своите предшественици. Повечето съвременни протестиращи нямат официална принадлежност, въпреки опитите на Тръмп да обрисува Антифа - съкратено от „антифашисти“ - като организация с върли членове, както комунистическата партия през 30-те години.

Много протести се повтарят: движенията от Беларус до Венецуела продължават от години. Ливанските демонстранти току-що отстраниха втори премиер за 10 месеца. И протестите прескачат от държава в държава: сега има движение „Животът на зимбабвийците е важен“.

Днешните протести имат за цел да създават популярни видеоклипове. Малката група крайнодесни паравоенни, която нахлу в щатския парламент на Мичиган през април, направи достатъчно шокиращи снимки, за да хвърли в потрес страната. Агресията от страна на силите за сигурност моментално се показва в социалните мрежи, както откриха беларуските насилници. Това насърчава повечето режими да сеят бруталността си скришом и да използват цифрово наблюдение, което понякога води до „изчезване” на протестиращи от домовете им по-късно.

Но протестиращите също захитряха: 15 на сто от беларусите следват криптиран, базиран във Варшава канал в Telegram, който разпространява техни видеа. Преди десетилетие имаше съперничещи си теории за социалните медии: едната - че са от полза за протестърите, а другата - че са инструмент за диктатори. И двете се оказаха верни.

Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Да, за сега у нас "протестите се справят добре", но така беше и за корона вируса.Лесно се влиза в една игра. Можеш да избереш кога и как да влезеш. Излизането обаче много често не става както си го мислил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Когато белите трепят черни - това е жесток расизъм, но когато черните трепят бели - това е борба за свобода! Запомни го това най-накрая! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Първо - не ме познаваш, за да знаеш дали съм нискочел или високочел. Високочел съм - защото имам мозък, а не съм Кухаов.Второ - радист не съм бил дори в казармата. Това пък откъде го измисли. Трето - каква точно "омраза" сея - описвайки ситуацията в Зимбабве? Просто описах докъде се докараха примитивите расисти, преследвайки и тероризирайки тия, без които очевидно не могат да се справят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Ние сме сред цивилизованите държави. Сравни България - 45 дни протести с най-голяма щета - счупено предно стъкло на автомобил - с Франция където на Шанз-е-Лизе бяха извършени страховити погроми от.... "празнуващи футболни фенове". Или ако искаш сравни протестите в Русия с "протестите" в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Статията доста повърхносто и балансирано описва нещата. Добра е като статия за масмедия. Въпросът ми е: А ние къде сме в този списък от страни с протести - преди Зимбабве или след нея? Е, може авторът и да не знае, че съществуваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 3 години
всеки ден се чудя как може този сайт да допуска такъв нискочел радист да пише тук и да сее омраза!стандарти... кво да прсвиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Как пък решихте, че изборите в Белорусь са фалшифицирани? Някакви доказателства имате ли или така ви спуснаха опорките? Иначе за сравнението на САЩ и Зимбабве има един особен детайл, който ви убягва.Да, животът на зимбабвийците има значение, както и всеки човешки живот. Но в моментът тези *** като мухи от холера (или малария ли беше?)*** кат` тако`а - щото нямат лекари. Нямат лекари, защото почти всичките им лекари бяха бели.След години наред тормоз и терор срещу белите - който започна от насилствено експроприиране на собственост по расов признак и завършиха с убийства, лекарите избягаха, за да си спасят живота.Сега тия с "правата" (които според тях са техен монопол) *** кат` тако`а - защото разполагат само с шамани, които да ги лекуват с баене и заплювания.Каквото си направиш, никой не може да ти го направи. Всички тиея с "расовите права" трябва да бъдат екстрадирани в Африка и затворени там без международни помощи от "лошите бели" - който оцелее - оцелее. Днес Зимбабве - при победа на "демократите" - някой ден и в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Защо протестират хората от Америка до Зимбабве? Защото когато Хегемона кихне, колониите трябва да са се разболели от грип.Ако може предварително да са се разболели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 3 години
защото определени кръгове плащат на балъците да скачат по улиците за собственоте им интереси .... нема неплатен протест или революция, нема таков филм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още