IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Pfizer иска да ваксинира цял един град в Бразилия

Фармацевтичната компания иска да тества как се държи коронавирусът в реалния живот в бразилския град Толедо при 100% ваксинирано население

21:35 | 22.10.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Градът, който може да стане&nbsp;експериментална лаборатория за света. <em>Снимка: &nbsp;Toledo Prefeitura</em></p>

Градът, който може да стане експериментална лаборатория за света. Снимка:  Toledo Prefeitura

Град Толедо в югозападна Бразилия се превръща в експериментална лаборатория за света. Целта е да се проучи какво ще се случи, когато цялото население е имунизирано. Приблизително едногодишният експеримент, който фармацевтичната компания Pfizer се надява да използва, за да получи нови прозрения за ефективността и продължителността на ваксиналната защита за своите ваксини, ще започне в началото на ноември - при реални условия на живот.

Толедо има около 143 000 жители. Тук почти няма скептицизъм към ваксините. Около 99 процента от хората на възраст над дванадесет години в града вече са направили първата си ваксинация, повечето от тях с препарата на Biontech/Pfizer.

С повече от 600 000 загинали Бразилия е една от страните, най-силно засегнати от пандемията. Президентът Жаир Болсонаро омаловажава вируса от самото начало и критикува ваксинациите. Съвсем наскоро бразилските сенатори го обвиниха в престъпление срещу човечеството: в продължение на месеци президентът отказваше да поръча ваксините, въпреки че му бяха предложени от производителите, припомня германският Der Spiegel. 

„Ние сме единственият град в развиваща се страна, в който Pfizer извършва този вид изследвания. Това със сигурност се дължи и на начина, по който се справихме с пандемията. Ние наблюдавахме и документирахме вируса от самото начало. Знаехме за първия случай при нас и за по-нататъшния процес на заразяване. В сътрудничество с държавния университет тук успяхме да създадем епидемиологичен контрол и прозрачност“, казва Кучарски.

В града около 99% от хората на възраст над дванадесет години са ваксинирани поне с една доза, а над 60% - два пъти. Медицинският персонал и рисковите групи вече получават бустерни ваксини от Pfizer. В началото местните власти са инокулирали ваксините от Sinovac, AstraZeneca и Johnson & Johnson, но вече преминават изцяло към Biontech/Pfizer, каквито ваксини са получили около половината от хората.

Експериментът в Толедо не е първото масово изследване от този вид в Бразилия. В град Серана всички възрастни бяха имунизирани с ваксината от китайския производител Sinovac през зимата и пролетта. Експериментът показа голям успех: докато пандемията бушуваше в останалата част на Бразилия, броят на заразените, тежките заболявания и смъртните случаи от коронавируса в Серана спадна рязко. Габриела Кучарски, министър на здравеопазването в град Толедо, сега се надява на още по-добри резултати благодарение на ваксинацията Biontech/Pfizer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
тоягата си я заври в аспуха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
ебб ете си мамата и се мушкайте колкото пъти искате .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
За пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Не следвам стадото, а науката. Науката е безкомопромисна и ясно показва, че това, което става в момента е против всякакви природни закони. Вие се облъчвайте опс, образовайте от тИливизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
petrg5s
преди 2 години
Бе целия свят нещо само се объркали ,само тук няколко БГ шимпанзета с пилешките си мозъчета са прозряли истината видиш ли и ни отварят очите.Защо изобщо се дава трубуна на подобни ,а не играе тоягата както е на Запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Да,Швейцарци, французи, белгийци, холандци, датчани...Но има надежда.България ,Румъния, Русия като цяло, и ти в частност ще съхраните високият интелект за бъдещето, когато Българо румънската империя обхване континента. след като ваксинираните нискоинтелигентни индивиди в неговата западна част измрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Ням как да повлияеш на разбирачи, за които най-големият капацитет е Чорбанов(тоз доскоро беше световно неизвестен, но явно се е укривало това бижу, за да блесне в момента), а твърденията на разни незначителни институции, като например Университета по имунология в Берн, Джонс Хопкинс Юнивърсити или Майо Клиник, или пък публикациите в никому неизвестният New England Journal of Medicine или Lancet дори не заслужава да се споменават.Важни са заглавията в сериозните български медии от следния тип:Здравната система на Великобритания пред колапс!!!Сещащ се нали?67% ваксинирани в УК пък глей кво стаа.Е ако се позачетеш в материала под това заглавие, ще разбереш,че в него ден(четвъртък, 21 октомври 2021г) в злощастната Великобритания усложненията до Ковид са вкарали в болница цели 1000 души и цели 115 човека са починали.Пък в страната на всичко знаещите тарикати в болница с ковид се е наложило да влязат само 816 души и са починали някакви си 120...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Последните 2 години само тестване на отрови сложени на нискоинтелигентни индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
хаха ... 7млн *** имат повече заразени и починали в някои дни от 212млн бразилия ... пхаххахххаххаа ... антиваксърските прозззззти павета немат равни на нищо в света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
хаха...на чужд дирник и сто тояги са малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още