IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕС трябва да засили позициите си в Източното Средиземноморие?

Общността не е готова за санкции срещу Турция заради газовите сондажи край Кипър, твърди Бранислава Бобанац

15:18 | 24.07.20 г. 2
Защо ЕС трябва да засили позициите си в Източното Средиземноморие?

Стратегията на Турция с газовите сондажи около Кипър буди тревожност в международната общност. Поискано е разширяване на санкциите срещу нея. Европейският съюз (ЕС) трябва да засили позициите си в Източното Средиземноморие. Но Алиансът не е готов на санкции. Той има нужда от Турция и като търговски партньор, и за разрешаване на проблема с бежанците. Това заяви журналистът Бранислава Бобанац в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Източното Средиземноморие е в поредна ескалация на напрежение между Гърция и Турция. В момента има задържане на ситуацията от вторник, когато корабът за сеизмични проучвания Oruc Reis бе изпратен в гръцкия континентален шелф. Първоначалните очаквания бяха за сблъсък в района, тъй като и двете страни противопоставят военните си сили", обясни експертът. 

По думите на Бобанац Кипър обаче не може да представи военна мощ, затова и навлизането на турските изследователско кораби е ставало по-лесно.

"Гърция реагира още в първия ден. Започна дипломатическа офанзива. Германското председателство на Съвета на ЕС си е поставило това като цел да се разреши този проблем", каза тя.

Бобанац уточни, че политиката на Турция за завземане на контрола над енергийните ресурси и за много активно присъстивие в Източното Средиземноморие продължава с намерението за започване на сеизмичните работи в гръцкия континентален шелф.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
мхм , тя и Германия бая пушкала произвежда и продава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Около Кипър има находища на газ, които могат да бъдат разработени от ЕС и да няма нужда да се купува газ от Русия или САЩ. Както винаги където има възможност за диверсификация на доставките на газ за съюза, започват проблемите и избухват войни. Зад всички войни стоят военните престъпници от САЩ и Русия. Две държави които са замесени във всяка една война след ВС, двете държави които продават най много оръжия и суровини. Абсолютни империи на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още