IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо бежанската вълна от Сирия още продължава?

Завръщащите се бежанци заварват разрушени домовете си, нямат работа, а почти липсват работещи болници и училища

20:43 | 27.07.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на година 750 хил. сирийци са се върнали по домовете си, но в същото време и повече от 900 хил. нови бежанци са напуснали страната, пише EurActiv, позовавайки се на данни на Върховния комисариат на ООН  за бежанците.

Експертите отчитат нарастващ брой на сирийците, които искат да се върнат в Сирия след успехите на режима на Башар ал Асад, подкрепени от Русия и Иран, по освобождаването на Хомс, Алепо и предградия на Дамаск.

Често обаче те заварват домовете си напълно разрушени или заселени от други техни сънародници, останали без имот от войната. В страната няма работа и около 70% от хората живеят в изключителна бедност - с по-малко от два долара на ден. Почти няма работещи болници, здравни центрове и училища.

Експертите отбелязват още един притеснителен факт - перспективите за бъдещето не са много по-обнадеждаващи.
Затова не е чудно, че нова вълна бежанци се задава - за първите четири месеца на годината 920 хил. сирийци са напуснали домовете си. Това е най-големият брой на бежанци от 2011 година насам.

Растящият брой бежанци се подхранва и от ожесточени боеве в южната част на страната, които подгониха към 6,6 млн. души към други райони на Сирия. Повечето бежанци се нуждаят от помощ, за да оцелеят - от храна, вода и лекарства. Намират подслон в изостанени сгради или лагери, а децата рядко посещават училище.

Условията в съседните страни не са много по-добри - 3 млн. сирийци живеят в лагери в Турция. В Ливан и Йордания подслон от войната намират по около 1 млн. души.

Въпреки лошите условия те не вярват на режима на Асад и не искат да се върнат в Сирия. Младите хора пък са заплашени от военна служба и бързо изпращане на местата, в които се водят военни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Вече не е :D И това ни го насаждат отдавна, а после се чудят, що руснаците били толко страшни, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
trendline
преди 5 години
Какво означава "Младите хора пък са заплашени от военна служба..." Това не е ли дълг на всеки гражданин да си защитава държавата с оръжие ако е нужно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
mrynmryn
преди 5 години
Ми да бяха останали да се бият за страна си, като гледам снимката 90% кoчoвe...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още