Въглищната индустрия може никога да не се възстанови след пандемията

Падащите цени на възобновяемата енергия и нерентабилните въглищни централи очертават пътя към тотално загърбване на най-мръсния изкопаем енергиен ресурс

Въглищната индустрия може никога да не се възстанови след пандемията

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Още по темата
Почти половината въглищни централи ще са нерантебилни през тази година
20.05.2020
Китай отново е лаком за въглища, което показва възстановяването му
15.05.2020
Пандемията няма да забави енергийния преход в Югоизточна Азия
11.05.2020
Коментари
   1| 2    
1
 
2
 
20
zelka007 до: Императорът
преди 3 месеца
from india with love ... :))) ...

https://www.pv-magazine-india.com/2020/06/18/uttar-pradesh-set-for-2-gw-ultra-mega-renewable-energy-park/

импе , аз мисля че се излагаш леко с разбирането и коментарите относно индустриалното производство в ЕС ... не всичко е петрол , газ и добивни компании ... ето ти една начална отправна точка с много препратки ...

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Industrial_production_statistics#Industrial_production_by_country

даже бих забелязал , в огромната си част тези индустрии са съществували много преди петролът и газът и ще съществуват много след изчезването на този сектор след някоя и друга петилетка ...
2
 
3
 
19
Императорът до: Sokratus
преди 3 месеца
А ти искаш ли икономически крах и масова безработица? Кой ще избере гладът заради малко по-чист въздух? Това са реалностите за злощастие.
2
 
4
 
18
преди 3 месеца
Първо - да се правят изводи на базата на последните месеци на пандемически събития, цели държави под карантина и спрели икономики, е пълна смешка. Второ - да се дават за например Британия, Швеция, че и Портокалия, е още по-голяма смешка. Тъкмо вчера писах, че от десетте британски компании в инвестиционния ми портфейл, повечето имат дейност нагоре по течението САМО извън Островът, а останалите - повечето или имат малък бизнес "у дома" и ного повече навън, или са от много слабо енергоемки индустрии. Швеците не ги знам какво произвеждат - портокалците дялкат само коркени тапи.
Това, че Индия увеличава въглищните си мощности, нещо не се връзва с твърдението, че ВЕИ били много по-евтини от въглищата - щото не знам индианците нито да са толкова глyпави, камо ли пък да са толкова богати, че да изберат скъпото пред евтиното.

Иначе и аз се надявам да изхвърлим въглищата, ама няма да стане толкова бърже, поне 15-20 години ще са нужни - имам предвид - навред по планетата. И заслугата а това ще е много повече на природния газ, отколкото на зелените прoстотии.
2
 
3
 
17
Hahoto до: Sokratus
преди 3 месеца
Въглищните централи могат да бъдат много чисти., ако се експлоатират със съответните екосъоръженив. Закриват ги заради СО2, което се отделя при всяко горене, което затопляло планетата и идвало глобално отпляне. Въздухът в градовете е мръсен от домашни печки, автомобилен трафик и прах. Въглищните централи допринасят за по-чист въздух, тъй като с електрификацията хората могат да се топлят на ток вместо на въглища и дърва.
3
 
3
 
16
Sokratus до: Hahoto
преди 3 месеца
Няма зелени, няма бенбени
Зареди карантинните по целят свят, въздуха стана толкова чист и син. Стана такъв заради намалелият трафик на авъпмобили и намалената работа на ТЕЦ на въглища.
Това е факт
Ти не искаш ли чист въздух?
1
 
6
 
15
Hahoto до: Sokratus
преди 3 месеца
Гледам много графики и чета много, но не само от Блумбърг и Екоталибания. Агент007 е готин и полезен четем и него. Точно щото земята не е плоска и монетата има много страни. Ама по зелените не им е кеф някой да мисли по-различно...;Нищо де има време да узреете ;)
3
 
3
 
14
Sokratus до: Hahoto
преди 3 месеца
голем си голем!
56% от електрическата енергия на Германия от началото на годината е от ВЕИ!
https://www.energy-charts.de/energy_pie.htm
Ако ти е трудо с графиките и числата, питай някой друг член на Клуб "Земята е плоска"! Ако никой не ти отговори, тогава чети какво ти пише Агент 007 и се учи!
;)
1
 
4
 
13
zelka007 до: Hahoto
преди 3 месеца
пфу докато го намеря ... това е един испански остров El Hierro , гугълни си какво са направили с генерацията си , а това са данните в реално време , може да позяпаш и хисторито ... :))) ...

https://demanda.ree.es/visiona/canarias/el_hierro/total/2020-06-18
2
 
4
 
12
zelka007 до: Hahoto
преди 3 месеца
хаха ... фана му цаката да копираш дълги постове .,.. :))) ... значи биомасата не е сравнима с въглищата ... ич ... въглищата слагат СО2 , NOx и SOx работи в атмосферата , пък биомасата само СО2 , който с помоща на фотосинтеза пак си става на биомаса . и отбележи , колко са пуснали СО2 толкова става на биомаса пак ... :))) ... докато при фосилите , взимаш нещо от земята и го обръщаш на газове дето си стоят в атмосферата ... :))) ... там е заровено кучето ...

децентрализацията е хубаво нещо ... :))) ... кво те плаши ... ?! те и сега има работещи големи батерии ... ?! гледам не гърмят като бомби . вярно , палят се чат-пат , но това са основно детски несъвършенства на технологията ... :)))

когато не си сигурен в нещо около ВЕИ пускай си това ...

http://s4s.eunice.gr/
3
 
6
 
11
Hahoto до: MvnJ
преди 3 месеца
Тази сутрин Германия пак е сред „шампионите“ по въглеродни емисии в цяла Европа. През последните години много се говори за енергийна независимост и чиста енергетика. В момента дори недолюбваната и посочена за източник на всички земни злини ядрена енергия произвежда повече от любимите на всички ВЕИ-та. Но най-важния акцент е, че сега германската електроенергийна система е изцяло в ръцете на природния газ и… въглищата – 48% или почти половината от произвеждания ток в момента идва от тези „лоши“ фосилни източници.
Тази картина изобщо не е изненадваща за професионалистите в енергетиката. Така че смей ми се колкото искаш! Местим си го по крачолите от такива като теб!
   1| 2