IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки пети бизнес лидер очаква двойна рецесия

Мнозина мениджъри се опасяват, че техните компании няма да оцелеят след края на пандемията

13:15 | 22.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Глобалните бизнес лидери се подготвят за U-образна рецесия поради въздействието на коронавируса и мнозина се опасяват, че техните компании няма да оцелеят след пандемията, показа проучване сред хиляди ръководители, цитирано от Ройтерс.

Коронавирусът може да предизвика най-лошия икономически крах след Голямата депресия през 30-те години.

Около 60% от главните ръководители се подготвят за U-образно възстановяване - дълъг период между рецесия и подем. Около 22% прогнозират двойна рецесия, според анкета, проведена в периода между 15-и и 19-и април сред 3534 главни изпълнителни директори от 109 държави, от организацията с нестопанска цел YPO.

Проучването е установило, че 11% от ръководителите гледат на коронавируса като на риск за оцеляването на тяхната компания, докато други 40% казват, че пандемията представлява сериозна заплаха за дейността им.

„Не сме виждали подобна криза в продължение на повече от сто години“, казва Глен Кийс, изпълнителният директор на Aspen Medical, компания за здравни услуги, базирана в Сидни и член на YPO.

Бизнес лидерите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството са били най-уязвими, като 41% от ръководителите казват, че предприятията им са изложени на риск да не оцелеят.  30% то компаниите в авиацията и 19% от предприятията, занимаващи се с търговия на едро и дребно се опасяват от фалити, посочва проучването.

От друга страна, около 10% от специфичните за сектора лидери в търговията на дребно и на едро, ръководители на производствени фирми в селското стопанство и др. отчитат положително въздействие върху приходите си.

Въпреки това повечето главни изпълнителни директори очакват нещата да се влошат, преди да станат по-добри. Почти две трети от бизнес лидерите прогнозират, че отрицателното въздействие върху печалбите ще продължи повече от година, докато една четвърт очакват работна сила в компаниите им да намалее с над 20% на годишна база.

„Като цяло мисленето на бизнес лидерите е, че светът се е променил за много кратко време“, казва Скот Мордел, главен изпълнителен директор на YPO. „Намираме се в несигурни времена, изпълнени с безпрецедентен брой клопки, които поставят предизвикателство пред съществуването на някои бизнеси“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Ясно е написано, че става дума за лоши икономически последици. В създадената ситуация пандемията KOVID-19 е стимулатор за развитие на тези последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Ха, видях и причината за появата на коронавирусът."Днес много хора обсъждат последици, ала са мълчаливи за тяхната съществена причина - грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
Благодарение на г-н Митев най-накрая разбрах кога ще приключи карантинния период и започне възстановяването на икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 3 години
Понасяме икономически щети и съпътстващи последици от грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.Все още обществеността е с реално съгласие за запазване на тази банкова грешка.Вариантите са два:Първи. Запазването на неправилно въведени в употреба пари увеличава щетите.Втори. За устойчиво спасение от икономически щети е необходимо:1. Обществено разобличаване на практиката с неправилно въведени в употреба пари.2. Прекратяване на съдбовната грешка на централната банка.Днес много хора обсъждат последици, ала са мълчаливи за тяхната съществена причина - грешката на централната банка за неправилно въведени в употреба пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още